Mind the Gap

Mind the Gap is een groepstentoonstelling rondom het thema mentale gezondheid en dan in het bijzonder de psychische gezondheid van lhbti+'ers in vergelijking met die van de rest van de samenleving.

Foto: Annaleen Louwes

Hoewel er in de afgelopen decennia grote stappen zijn gemaakt wat betreft de emancipatie van deze groep, geven de statistieken vooralsnog minder reden tot optimisme. In Nederland, van oudsher beschouwd als een van de meest tolerante landen en koploper op het gebied van homorechten, is een beeld ontstaan van de onbezorgde 'happy queer'. Maar klopt dat beeld wel?

Het zelfmoordcijfer onder jonge lhbtqia+'ers ligt namelijk nog altijd maar liefst 4,5 keer hoger dan het landelijk gemiddelde en bijna de helft van de  lhbtqia+ jongeren heeft ooit over suïcide nagedacht. Daarbij komt dat één op de zeven (14%) lhbtqia+'ers psychische zorg heeft gemeden uit angst voor discriminatie. Het imago van de 'happy queer' komt dus maar beperkt overeen met de werkelijkheid. Discriminatie en uitsluiting zijn voor velen in de 'community' helaas nog steeds een realiteit. De mentale problemen die daar vaak bij komen kijken versterken de gevoelens van schaamte en stigma en leiden niet zelden tot verdere marginalisatie van een toch al kwetsbare groep.

Mind The Gap

De tentoonstelling heeft deze harde feiten als uitgangspunt genomen en gaat in op mogelijke oorzaken van de problematiek. Want hoe kan het dat mentale problemen nog steeds zo vaak voorkomen onder lhbtqia+'ers en generationele, sociale en geopolitieke grenzen overstijgen?  De werken van Anneleen Louwes (Nederland, 1959), Diana Blok (Uruguay, 1952), Dodi Espinosa (Mexico, 1985), Gabrielle Le Roux (Groot Brittannië, 1961) in samenwerking met Mustafa en Mamakil and Jori(k) Amit Galama (Nederland, 1992) tonen aan dat we het niet over de mentale gezondheid van lhbti+'ers kunnen hebben zonder ook te kijken naar de invloed van kolonialisme, gendergerelateerd  geweld en beleidsvorming op het dagelijkse leven van leden van de 'community'.

De bezoeker wordt uitgenodigd tot een intieme kennismaking met een aantal leden van de uitgebreide regenboogfamilie. Middels portretten, audiovisuele werken en installaties worden verhalen verteld van queer migranten en mensen van kleur, gender non-conformisten en  transactivisten. Stuk voor stuk narratieven die de eendimensionale representatie van de 'happy queer' uitdagen.

Bezoek de tentoonstelling, wegens succes verlengd tot 21 mei, in het Beautiful Distress House: Ms. van Riemsdijkweg 41a Amsterdam, op donderdag t/m zondag. Openingstijden en meer info: Beautifuldistress.org

 

Het is de missie van Beautiful Distress om mentale problemen door middel van kunst zichtbaar en bespreekbaar te maken. Naast de tentoonstelling vindt randprogrammering plaats waarin verschillende doelgroepen uit de lhbtqia+ gemeenschap worden uitgenodigd mee te praten over identiteit en mentale gezondheid. Beautiful Distress gelooft dat de discrepantie tussen de mentale gezondheid van lhbtqia+'ers en die van de gemiddelde Nederlander aandacht verdient en zet deze urgente boodschap met #iMindTheGap kracht bij. Kom, praat mee, denk mee en zeg: #IMiNDTHEGAP!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Various Voices 2023

Hét LHBTIQ+ koorfestival van Europa gaat weer van start. Van 14 juni tot 18 juni komen er in Bologna vele zangers (m/f/x) bij elkaar, er doen ook verschillende Nederlandse koren mee.

Lees verder

Noodtoestand in de VS

'Onze community is in gevaar. De golf van dreiging in het land veroorzaakt steeds meer haat, homofobie en transfobie, wat uiteindelijk een risico vormt voor de veiligheid van iedereen.'

Lees verder

1 op de 90

Beelden en verhalen van intersekse personen tussen de 2,5 en 81 jaar oud: Biologisch geslacht is een spectrum met oneindig veel variaties, waar veel meer bekendheid over moet komen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden