History Happens Now

Stel je voor dat we nu een tijdcapsule begraven die over twintig jaar weer opengaat, welke objecten die representatief zijn voor de Nederlandse lhbtiq+-gemeenschap treffen we dan aan? Wat willen we dat mensen zich herinneren over onze gemeenschap?

Op 11 september opent de tentoonstelling History Happens Now: 25 kleine organisaties en hun verhaal in de lhbtiq+-geschiedenis bij IHLIA LGBTI Heritage. De tentoonstelling brengt individuen en grassrootsinitiatieven in kaart die zich sterk maken voor lhbtiq+-emancipatie in Nederland. Elke van de ongeveer 25 organisaties uit het hele land heeft met een eigen object bijgedragen aan de tentoonstelling en de bijbehorende catalogus. Al deze objecten samen vertellen het verhaal van de Nederlandse lhbtiq+-gemeenschap van nu en het werk dat vandaag de dag verricht wordt.

Wat weet jij van lhbtiq+-emancipatie buiten je eigen omgeving? Wat gebeurt er bijvoorbeeld op het gebied van kunst en cultuur in Groningen of op het gebied van welzijn in Zeeland? Laat je verrassen en inspireren door alles wat verschillende Nederlandse queer gemeenschappen te bieden hebben.

IHLIA LGBTI Heritage vertelt met haar archieven het verhaal van de lhbtiq+-gemeenschap. 'Onze collecties zijn helaas nooit compleet. We missen de verhalen van het materiaal dat we niet hebben verzameld, maar ook die van individuen en organisaties die altijd worden onderbelicht. Vaak zijn dat de verhalen van initiatieven buiten de hoofdstad die op kleinere schaal een groot verschil maken op het gebied van lhbtiq+-emancipatie. Deze initiatieven worden in kaart gebracht in de tentoonstelling History Happens Now.'

Opening: Op 11 september vertellen twee deelnemende initiatieven over de noodzaak van hun initiatief in hun omgeving. Waar heeft de community behoefte aan en waar laten zij zich door inspireren? Wat zien zij om zich heen en hoe plaatsen ze dat in een bredere context? Het gesprek wordt geleid door Charlot Pierik. Zij is onderzoeker / projectleider inclusie en diversiteit bij Movisie en betrokken bij de projecten rondom Regenboogprovincies.

Meer info & aanmelding voor de opening op 11 september > IHLIA LGBTI Heritage.

De expositie History Happens Now is gratis te bezoeken vanaf 12 september t/m 9 december op het IHLIA-plein (OBA Oosterdok, 3e verdieping).

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden