Velvet Publishers

Sinds kort hebben we er een gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij bij in Nederland. Dat maakt ons nieuwsgierig naar wie hierachter zitten, en natuurlijk wat we in de toekomst van Velvet Publishers kunnen verwachten! We vroegen het aan oprichters Daphne, Lian en Anna.

Zouden jullie je kort even kunnen voorstellen? En hoe kennen jullie elkaar?

Daphne: Ik hou me bezig met bedenken welke auteurs we willen uitgeven en die binnenhalen, de pr, en verder bemoei ik me net als Lian en Anna overal tegenaan. Anna: Ik zorg voor de redactie en de verkoop, en alles daaromheen. Lian: Ik hou me bezig met de financiën en marketing. Ook zet ik met alle input van Daphne en Anna, de plannen op papier.

Daphne: Hoe we elkaar kennen? Lian ken ik al jaren via mijn werk bij een literaire organisatie en Anna is mijn geliefde.

Hoe en wanneer is het idee ontstaan om een lesbische uitgeverij te beginnen? 

Daphne: Vorig jaar waren Anna en ik samen een maand weg en we lazen toen allebei Heerlijk monster van Fleur Pierets. Het boek gaat onder meer over een gefingeerde roadtrip door Amerika langs alle plekken die in het boek Carol van Patricia Highsmith voorkomen. Het is ook een lesbische literatuurgeschiedenis waarin Fleur heel mooi laat zien hoe de lesbiqueer literatuur een verzwegen en weggemoffelde geschiedenis is en hoe de lesbiqueer liefde werd misbruikt voor heteroseksueel genot met het grootschalig uitgeven van Lesbian Pulp.

Anna: We begonnen ervan te dromen om dit soort boeken, zoals van Fleur, zelf uit te geven, omdat we het zo belangrijk vinden dat het lesbiqueer literaire erfgoed beschikbaar is. Dat dromen werd steeds echter.

Lian: Niet lang daarna gingen we met z'n drieën een hapje eten en met onze voorliefde voor lezen en onze achtergrond in het werken bij diverse uitgeverijen werd het idee om zelf een uitgeverij te beginnen heel concreet. We besloten om het gewoon te gaan doen!

Waarom zijn jullie een lesbische uitgeverij gestart? Wat ontbrak er volgens jullie in het huidige aanbod van boeken in Nederland?

Daphne: Nou, wat ontbreekt is een uitgeverij die zich geheel en al toelegt op het uitbrengen van lesbiqueer boeken, die Queer Joy uitdraagt, een community is waar we vanuit queer solidarity werken en met elkaar vieren dat we lesbiqueers zijn.

Dat klinkt veelbelovend! Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

Daphne: World domination! Maar eerst gaan we komend jaar eens beginnen met het uitbrengen van de eerste vier titels. Wat leuk is om te vertellen: ik had het net over Lesbian Pulp en hoe dat in Amerika vooral geschreven werd voor mannen (en stiekem ook voor lesbiqueer vrouwen), en daar gaan we met Velvet Publishers een hele nieuwe invulling aan geven. We vragen bekende lesbiqueer schrijvers of zij voor ons een pulpature, een romance willen schrijven. Dat is nog nooit eerder gebeurd namelijk. Goed geschreven queer joy, met mooie cheesy covers, maar dit keer echt voor ons!

Anna: Fleur Pierets gaat voor een klassiekerreeks cureren. Ieder jaar kiest ze één vergeten, niet 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden