Velvet Publishers

Sinds kort hebben we er een gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij bij in Nederland. Dat maakt ons nieuwsgierig naar wie hierachter zitten, en natuurlijk wat we in de toekomst van Velvet Publishers kunnen verwachten! We vroegen het aan oprichters Daphne, Lian en Anna.

Zouden jullie je kort even kunnen voorstellen? En hoe kennen jullie elkaar?

Daphne: Ik hou me bezig met bedenken welke auteurs we willen uitgeven en die binnenhalen, de pr, en verder bemoei ik me net als Lian en Anna overal tegenaan. Anna: Ik zorg voor de redactie en de verkoop, en alles daaromheen. Lian: Ik hou me bezig met de financiën en marketing. Ook zet ik met alle input van Daphne en Anna, de plannen op papier.

Daphne: Hoe we elkaar kennen? Lian ken ik al jaren via mijn werk bij een literaire organisatie en Anna is mijn geliefde.

Hoe en wanneer is het idee ontstaan om een lesbische uitgeverij te beginnen? 

Daphne: Vorig jaar waren Anna en ik samen een maand weg en we lazen toen allebei Heerlijk monster van Fleur Pierets. Het boek gaat onder meer over een gefingeerde roadtrip door Amerika langs alle plekken die in het boek Carol van Patricia Highsmith voorkomen. Het is ook een lesbische literatuurgeschiedenis waarin Fleur heel mooi laat zien hoe de lesbiqueer literatuur een verzwegen en weggemoffelde geschiedenis is en hoe de lesbiqueer liefde werd misbruikt voor heteroseksueel genot met het grootschalig uitgeven van Lesbian Pulp.

Anna: We begonnen ervan te dromen om dit soort boeken, zoals van Fleur, zelf uit te geven, omdat we het zo belangrijk vinden dat het lesbiqueer literaire erfgoed beschikbaar is. Dat dromen werd steeds echter.

Lian: Niet lang daarna gingen we met z'n drieën een hapje eten en met onze voorliefde voor lezen en onze achtergrond in het werken bij diverse uitgeverijen werd het idee om zelf een uitgeverij te beginnen heel concreet. We besloten om het gewoon te gaan doen!

Waarom zijn jullie een lesbische uitgeverij gestart? Wat ontbrak er volgens jullie in het huidige aanbod van boeken in Nederland?

Daphne: Nou, wat ontbreekt is een uitgeverij die zich geheel en al toelegt op het uitbrengen van lesbiqueer boeken, die Queer Joy uitdraagt, een community is waar we vanuit queer solidarity werken en met elkaar vieren dat we lesbiqueers zijn.

Dat klinkt veelbelovend! Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

Daphne: World domination! Maar eerst gaan we komend jaar eens beginnen met het uitbrengen van de eerste vier titels. Wat leuk is om te vertellen: ik had het net over Lesbian Pulp en hoe dat in Amerika vooral geschreven werd voor mannen (en stiekem ook voor lesbiqueer vrouwen), en daar gaan we met Velvet Publishers een hele nieuwe invulling aan geven. We vragen bekende lesbiqueer schrijvers of zij voor ons een pulpature, een romance willen schrijven. Dat is nog nooit eerder gebeurd namelijk. Goed geschreven queer joy, met mooie cheesy covers, maar dit keer echt voor ons!

Anna: Fleur Pierets gaat voor een klassiekerreeks cureren. Ieder jaar kiest ze één vergeten, niet 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden