Gendermonologen

Jezelf zijn is makkelijk, het zijn anderen die dat moeilijk maken.

'Het is wetenschappelijk bewezen dat je in twee seconden een intuïtief goed oordeel over iemand kunt vellen. Dus als je nu naar mij kijkt, wat zie je? Wat dacht je? In welke categorie plaats je mij: jongen, meisje, non-binair? Wat is dat eigenlijk? Hoe ziet dat eruit?'

Foto: Bart Grietens

In Gendermonologen staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal. Verhalen over wat het betekent om niet in het binaire gender plaatje te vallen. In zang, dans en tekst vertellen zij over je plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken zoals: labels en verwachtingen, openbare toiletten en de allereerste liefde als je ‘nieuwe’ ik.

Vijf verschillende mensen die één ding gemeen hebben: ze dagen zichzelf en onze maatschappij uit. Ze zijn constant het onderwerp van discussie, omdat ze ervoor kiezen om zichzelf te zijn en hun eigen geluk op te eisen.

Tegelijkertijd nemen de spelers je mee terug in de tijd. En laten zien wat er in de historie is gebeurd waardoor zij, en vele anderen, anno nu blijvend moeten vechten om zichzelf te kunnen zijn.

Gendermonologen zag je eerder op Oerol, vanaf 11 januari is de voorstelling te zien in de Nederlandse theaters. De complete speellijst vind je hier.

De voorstelling is gemaakt door Raymi Sambo Maakt, een gezelschap genoemd naar regisseur Raymi Sambo. Ze creëren voorstellingen, podcasts, films en talkshows die hun wortels vinden in de interculturele en de queer samenleving. De onderwerpen zijn actueel en geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek. 'We tonen relevante en herkenbare verhalen voor iedereen die niet gelooft in hokjes en graag de eigen bubbel doorbreekt.' Op de website www.raymisambomaakt.com vind je meer info.

Op dezelfde website vind je ook veel achtergrondinformatie over de (geschiedenis van) genderdiversiteit.

Theaterkrant over Gendermonologen: 'Sterk is hoe de spelers elkaar fysiek bijvallen, bijvoorbeeld door gezamenlijk bewegingen te kopiëren – troostrijk en empowering tegelijkertijd. De persoonlijke ontboezemingen worden in deze voorstelling gelardeerd met tori’s, publieksparticipatie en bewegingsscènes. Zanger-performer Melvin Aroma zingt een aantal gloedvolle liederen.'

Scenes: 'Gendermonologen is ijzersterk, aansprekend theater dat veel publiek verdient.'

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De juiste balans

In zo'n 95 procent van de gevallen gaan we ervoor en blijven we elkaars handen vasthouden. En heel, heel af en toe laten we toch maar los en kiezen we voor veiligheid.

Lees verder

Angst en censuur in Hongarije

Amnesty International concludeert dat de propagandawet een grote impact heeft: het beperkt de vrijheid van meningsuiting, leidt tot zelfcensuur en zorgt voor meer discriminatie.

Lees verder

Feelgood met een boodschap

Olga Ponjee schreef de erotische queerserie Oneindig, over mensen die kracht leren vinden in juist datgene wat ze anders maakt. 'Maatschappelijke vraagstukken combineer ik graag met fantasie.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden