Een echte ouder

De kinderen van Eke Krijnen hebben drie ouders: twee moeders en een vader. Hun gezin roept nogal eens vragen op: Hebben jullie kinderen dezelfde vader? Wie is nou de echte moeder? Hebben jullie ze op de natuurlijke manier verwekt? Soms vindt Eke die vragen komisch, soms storend en soms doen ze verdriet.

In Een echte ouder onderzoekt ze onze heteronormatieve ideeën over het gezinsleven en ouderschap, die pas aan het licht komen wanneer je niet aan het standaardplaatje voldoet. Waarom zien we de ene ouder als een 'echte' ouder en de andere niet? Waarom zien we het ene gezin als 'gewoon' en het andere als bijzonder?

Glashelder analyseert Eke wat ze aan queer culture over het gezinsleven tegenkomt, en voegt daar haar visies en ervaringen aan toe. Een echte ouder is een boek over verwantschap, over tegen de stroom inzwemmen en tegelijkertijd normaal willen zijn.

Het boek Een echte ouder verschijnt op 18 januari bij uitgeverij Atlas Contact.

Queerness in fictie

Op 23 januari is er in De Balie Amsterdam een programma over queer ouderschap, naar aanleiding van het boek. Tijdens deze avond gaan sprekers en publiek in op de rol van fictie in ons perspectief op queer ouderschap. Kan deze als schadelijk worden ervaren? Want enerzijds worden queers te vaak afgeschilderd als overdreven gelukkig, anderzijds als ongelukkig en depressief.

De vraag is: zijn activisme en fictie in strijd met elkaar? Moet fictie de werkelijkheid in vorm kneden of kunnen we daadwerkelijk vrij zijn in fictie? Wat verwachten wij van fictie over queer personages en in het bijzonder queer ouders?

Sprekers die avond zijn, naast Eke Krijnen zelf, schrijvers Saskia de Coster en Mariken Heitman, cabaretier Sjamke de Voogd en acteur Hanna van Vliet.

Meer info en kaarten vind je op de website van De Balie.

Wat doet het delen van enkel 'Happy Queer' verhalen met de emancipatie van LHBTI'ers? Een STUDIO-talk van Eke Krijnen:

 

Eke Krijnen is docent taalwetenschap bij de afdeling Neerlandistiek aan de UvA. Daar naast zet ze zich in voor betere wetgeving voor meerouder gezinnen: gezinnen waarin de kinderen meer dan twee ouders hebben. Eke is zelf moeder in een meeroudergezin. Essays en opiniestukken van haar hand verschijnen in NRC, de Volkskrant en Trouw. Een echte ouder is haar debuut.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden