Seks onder je 25e

Jongeren zijn positief over seks en seksuele diversiteit. Meiden hebben wel minder seksueel plezier en meer ervaring met seksuele grensoverschrijding dan jongens.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren hun seksleven gemiddeld een 7 geven en positief zijn over hoe zij seks beleven. Acht op de tien jongeren genieten erg van seks en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner. Ook staan steeds meer jongeren positief tegenover zichtbaarheid van homoseksualiteit. Dit blijkt uit het rapport Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland.

In 2012 keurde de helft van de jongens (52%) en een kwart van de meiden (26%) het af als twee jongens elkaar zoenen op straat, in 2023 is dat afgenomen naar een kwart van de jongens (24%) en een op de elf meiden (9%). Positieve bevindingen, maar uit het onderzoek blijkt ook een zorgelijker beeld. Zo ervaart driekwart van de meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks, komen meiden veel minder vaak klaar dan jongens, neemt het anticonceptie- en condoomgebruik af en neemt het aantal jongeren dat aangeeft seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te maken toe.

Het onderzoeksrapport lees je hier [pdf].

Lesbisch, homo, bi, queer, pan, weet niet

Uit het onderzoek blijkt dat een op de negen (11%) jongens en een op de vier (23%) meiden zich niet uitsluitend seksueel aangetrokken voelen tot het tegenovergestelde gender. Van alle jongeren is 15% bi+: ze voelen aantrekking tot meer dan één gender, inclusief personen die zich geen jongen en geen meisje voelen

Van de jongeren van 16,5 jaar en ouder ziet 82% zichzelf als hetero. De rest ziet zichzelf anders, geeft aan dit niet te weten of wil het niet zeggen. Zes procent van de jongeren heeft ooit seks gehad met iemand van dezelfde toegewezen sekse.

Wanneer jongens zich niet hetero noemen, noemen ze zich vaak homo/gay of bi. Niet-hetero meiden noemen zich vaak bi of weten nog niet hoe ze zichzelf zien. Jongeren met een genderidentiteit anders dan jongen of meisje noemen zich vaak queer, bi, pan of weten nog niet hoe ze zichzelf noemen.

Genderdiversiteit en genderidentiteit

Van de jongeren gaf 0,3% aan intersekse te zijn. Intersekse jongeren zijn geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de huidige maatschappelijke normen voor man of vrouw. In totaal is 3,3% van de jongeren transgender of genderdivers. Bij deze jongeren komt hun genderidentiteit niet volledig overeen met hun toegewezen sekse bij geboorte of ze geven aan nog niet te weten hoe ze zich voelen (genderidentiteit).

Ook bleek uit het onderzoek dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren wisten dat ze transgender of genderdivers zijn 16,6 jaar is.

Seksueel en mentaal welzijn

Ondanks de toegenomen acceptatie van leeftijdsgenoten, hebben lhbt+ jongeren nog steeds een lager seksueel en mentaal welzijn dan cisgender en heteroseksuele jongeren. Zo scoren lhbt+ jongeren lager op positieve seksuele gevoelens, lichaamsbeeld, mentale gezondheid, tevredenheid met relatie en hun seksleven. Daarnaast hebben lhbt+ jongeren vaker dan heteroseksuele en cisgender jongeren te maken met seksuele grensoverschrijding en seksuele problemen. Aan de andere kant hebben lhb+ jongeren wat vaker ooit een orgasme gehad dan heteroseksuele jongeren en hebben transgender jongeren minder vaak dan cisgender jongeren ooit seks onder invloed van alcohol gehad.

Het onderzoek

Seks onder je 25e is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar (Seks onder je 25e/Leefstijlmonitor, Rutgers & Soa Aids Nederland i.s.m. RIVM en CBS, 2023). Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD'en. Ruim tienduizend jongeren deden aan het onderzoek mee. Een samenvatting van het onderzoek vind je hier.

 

www.rutgers.nl | www.soaaids.nl

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden