Queer Migrations

De expositie Queer Migrations: Portretten uit Den Haag krijgt een tweede vertoning, dit keer in het Atrium Stadhuis Den Haag. Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. Je kunt de portretten en verhalen bekijken bij de tentoonstelling Queer Migrations: Portretten uit Den Haag, van 2 maart t/m 21 maart 2024 in het Atrium Stadhuis Den Haag.

De zoektocht naar een veilig bestaan waarin je volledig jezelf kunt zijn, speelt vaak een belangrijke rol in het leven van queer-personen. Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende queer-personen in Den Haag om hun verhalen te tonen en hen een stem te geven.

Den Haag is een multiculturele stad met queer-personen van verschillende achtergronden. Queer is een inclusief begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen. Zij hebben allemaal verhalen te vertellen. Mensen komen hier wonen vanwege oorlogen in hun land van herkomst, armoede, of vanwege discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit, waardoor ze onder moeilijke omstandigheden moeten (over)leven. Ook zijn er verhalen van queer-personen die verhuizen van de Biblebelt naar Den Haag of migreren van de ene naar de andere wijk, omdat niet alle plekken veilig voelen voor queer-personen. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om migratie vanuit een ander perspectief te bekijken en de 'ander' niet alleen als vluchteling of migrant te zien, maar als gelijke.

Fotograaf Zanyar Aziz

Zanyar Aziz is van origine een straatfotograaf en ziet de straten als zijn studio voor het maken van portret- en documentairefotografie. Hij is zelf een queer kind van vluchtelingen en heeft daarom een diepe connectie met het thema 'Queer Migrations'. In het kader van dit project heeft hij negen voornamelijk biculturele queer personen in beeld gebracht op plekken in Den Haag die een persoonlijke betekenis voor hen hebben. De natuurlijke omgevingen die te zien zijn in de foto's, weerspiegelen de 'roots' van de negen geportretteerden met een symbolische betekenis. Hoewel je wortels oorspronkelijk ergens anders liggen, kun je toch diverse culturen omarmen en jezelf volledig zijn. De expositie is onderdeel van het project LGBTQ Humans of Amsterdam, een project van stichting Humans of Film. Door middel van dit project wil de stichting jong professionele fotografen een podium bieden om hun fotografische talenten te tonen. Het project LGBTQ Humans of Amsterdam is ooit begonnen in Amsterdam, maar door middel van dit project wil de stichting ook een podium bieden in andere Nederlandse steden. Meer info: Atrium Den Haag.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden