Babs: Half

Op 3 mei brengt rapper, producer en songwriter Babs haar vijfde EP Half uit via haar eigen label Op De Beat Records. Deze release wordt ondersteund met een clubtour door het land. In november verscheen al de single Ze Waait Weg.

Foto's gemaakt door Mike Jurrien

Muzikaal slaat Babs met Half een nieuwe weg in, de EP is ritmisch, energiek en verhalend. Waar haar vorige EP's vooral uit elektronische muziek bestond, is Babs nu gaan werken met organische klanken en (akoestisch) opgenomen instrumenten. Ook hoor je op Half voor het eerst in Babs muziek invloeden vanuit de black culture terug. De titel Half verwijst naar de twee helften van haar roots, het Nederlandse tegenover het Surinaamse. 
De eerder uitgebrachte nummers van Babs bevatte vooral maatschappelijk betrokken teksten rondom (gender-)diversiteit, seksualiteit en identiteit, maar deze EP is een stuk persoonlijker. Thematisch gezien gaat Half over de zoektocht naar haar roots en identiteit.

'Ik ben half Nederlands half Surinaams en ik heb nooit de ruimte gevoeld om te onderzoeken hoe ik me verhoud tot de Surinaamse kant van mij, omdat ik, hoewel ik in Nederland vaak als allochtoon gezien wordt, in de ogen van Surinamers wit ben. Laatst was ik met mijn (Surinaamse) oma en tweelingbroer naar een tentoonstelling over hoe zwarte cultuur R&B, jazz en hiphop beïnvloed heeft en dat inspirerende mij heel erg om te gaan experimenteren met muzikale elementen uit de black culture. Daarnaast hoop ik mijn veelzijdigheid met Half te kunnen benadrukken en voor wat vrouwelijke representatie te kunnen zorgen in een door-mannen-gedomineerde scene, zodat ik een rolmodel kan zijn voor jonge vrouwelijke of non-binaire producers.' - Babs over Half.

De nieuwste single Ze Waait Weg gaat enerzijds over de zoektocht naar haar roots. Anderzijds gaat het nummer over jezelf voorbij vliegen en het snelle leven van nu. 'Ik speel graag met contrasten, zo letterlijk ook in mijn haar (half blond, half bruin). Ik heb het vaker over 'het zwart-wit-denken', waar ik met mijn muziek graag kleur in wil brengen. Op Ze Waait Weg bespreek ik hoe het is om als allochtoon gezien te worden door je omgeving en tegelijkertijd op te groeien met allerlei privileges. Zo zeg ik in dit nummer 'Ik ken mijn plek niet, een land, geen connectie. Geen witte tint, geen witte huid maar wel opgegroeid in een rijk wit huis'. Soms ben ik bang dat ik te eerlijk ben in mijn muziek, maar ik geloof dat er kracht zit in kwetsbaarheid!'


Babs' eerste EP release Ruimtevrees verscheen tijdens de pandemie in 2021. In korte tijd bracht ze daarna nog drie EP's uit en twaalf singles o.a. het nummer Altijd Tijd samen met Willie Wartaal. In 2022 zat het nummer Vermijd 't Verwachte in de internationale, award-winnende hiphop serie Atlanta. Ze trad op op Noorderslag en was genomineerd voor Song van het Jaar van 3voor12 met het nummer Bennie Boos. Babs was vanaf begin januari 2024 te zien in het TV-programma Wie is de Mol? (bekijk ook deze video). Op 10 mei start haar clubtour. 

Livedata:
10 mei -  Luxor Live, Arnhem
11 mei -  Mezz, Breda
16 mei -  Patronaat, Haarlem
17 mei -  De Nieuwe Nor, Heerlen
18 mei -  Rotown, Rotterdam
1 juni - Metropool, Enschede

 

Meer over Babs:

www.babsopdebeat.nl | Insta: @babsopdebeat | Facebook | YouTube

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden