TranScreen ReWind

De spanning stijgt nu Amsterdam zich opmaakt voor TranScreen, het oudste transgender filmfestival van Europa. Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief. Het festival vindt plaats in Kriterion en JACO, in het hart van Amsterdam.

Voor deze verjaardag editie duikt TranScreen in het archief om een scala aan internationale films te presenteren, waaronder features, korte films, experimentele projecten en community-made content uit de hele wereld.

Een pareltje dat al tien jaar in het archief ligt te verstoffen, is de documentaire over de bekende, Amerikaanse schrijfster, actrice en activiste Kate Bornstein. Dit eerlijke portret mengt rauwe oprechtheid met luchtige humor en geeft een unieke blik in Bornstein's leven.

Transgender-pot. Aarzelend-Polyamorist. Sadomasochist. Losgeworsteld-Scientoloog. Pionierende Gender Outlaw. De performance kunstenaar, theoreticus en activist Kate Bornstein zoekt grenzen op in gender en in haar eigen identiteit. Als ze de meedogenloze kankerdiagnose krijgt, gaat Kate de confrontatie aan met haar eigen sterfelijkheid en doel in het leven, door haar eigen motto een hernieuwde urgentie te geven: ‘Doe wat je nodig hebt om je leven de moeite waard te maken, maar wees niet gemeen.’

Kate Bornstein Is A Queer and Pleasant Danger kun je gaan zien op zondag 12 mei.

De oudste film die wordt vertoond op het festival, is de muzikale 'rockumentary' Riot Acts uit 2010. Filmmaker Angelo Madsen Minax toont hierin zowel de mooie als rauwe kant van de transgender gemeenschap.

TranScreen is meer dan alleen een filmfestival; het is een culturele gebeurtenis die een veilige plek biedt voor iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Het is een plek voor ontdekking, discussie en het vieren van de diverse ervaringen binnen de transgendergemeenschap.

Tijdens het TranScreen Rewind festival zijn er ook Q&A sessies met community experts over de films, is er onder meer een dansworkshop, een groot feest, een foto expositie en zijn er volop netwerkmogelijkheden.

Het hele programma & tickets vind je op de website van TranScreen!


TranScreen Filmfestival is het oudste transgender filmfestival Europa. Het festival is een toonaangevend platform dat niet alleen hoogwaardige, boeiende films vertoont, maar ook een cruciale sociale functie vervult door een gemeenschapsgevoel te bevorderen. Het biedt een unieke ontmoetingsplaats voor individuen binnen en buiten de transgendergemeenschap om te leren, te delen en contact te maken.

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden