Pride Photo 2024

Op vrijdag 24 mei opent de Pride Photo Tentoonstelling 2024 op de Mariaplaats in Utrecht in samenwerking met Fotodok. Dit is tevens de start van de landelijke tour van deze LHBTQIA+ fotografie expositie. Na Utrecht, 24 mei tot en met 13 juni, zal Pride Photo Tentoonstelling 2024 tot begin 2025 jaar door heel Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto's ook geëxposeerd worden in o.a. Amsterdam en Groningen.

Beeld: By the time she grows up – Quetzal Maucci. Daarnaast: Invisible – Alexis. Daaronder: I Remember Everything – Julie Sundberg.

Pride Photo ontving dit jaar vanuit de hele wereld ruim 9193 inzendingen voor de internationale open call. De jury, bestaande uit Mohamad Abdouni, Diego Moreno, Emma Waslander, Déborah Claire en Alejandra Ortiz selecteerde twee winnaars.

'Invisible' van Alexis won de Pride Photo Award 2024 in de categorie Single Image. De Australische fotograaf Julie Sundberg werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks 'I Remember Everything'.

De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen. Een verzameling beelden die een blik werpen op de unieke en prachtige werelden van queer levens, lichamen, identiteiten en verhalen van over de hele wereld. Het samenstellen van deze tentoonstelling gebruikte auteur, activist en curator Alejandra Ortiz als de gelegenheid om haar eigen begrip van wat het betekent om queer te zijn te onderzoeken. 'Queer is alles wat afwijkt van de rigide binaire normen van de huidige maatschappij,' schrijft Ortiz. De uiteindelijke collectie van krachtige en complexe beelden  creëeren een veelzijdige weergave van een enorm diverse gemeenschap.

Onderdeel van de opening is een inspirerend dagprogramma in samenwerking met Fotodok in Utrecht. Quetzal Maucci (deelnemend fotograaf), Déborah Claire en Emma Waslander (juryleden) zullen samen met Alejandra Ortiz (curator),Samira Damato (hoofd exposities Pride Photo) en Zindzi Zwietering (directeur) delen hoe  zij zowel de toekomst van de organisatie zien, als hoe de huidige tentoonstelling tot stand is gekomen. Ook zullen zij in diepte ingaan op een aantal van de geselecteerde fotoverhalen.

Stichting Pride Photo Award

Pride Photo is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, en organiseert jaarlijks een fototentoonstelling in de openlucht die de diversiteit en rijkdom aan inspirerende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap belicht. Met een geheel vernieuwd team, een nieuw programma en nieuw artistiek leiderschap slaat Pride Photo in 2024 een nieuwe richting in. Naast een nieuw tentoonstellingsontwerp, gaat Pride Photo de verbinding aan met bestaande kunst instituten door heel Nederland, wordt er een audiotour gelanceerd (met presentator en programmamaker Anne Fleur Schipper) en een educatieprogramma geintroduceerd.

'Ik ben ontzettend enthousiast om verder te bouwen aan deze unieke organisatie, een van 's werelds enige fotografische archieven vol met LGBTQIA+ verhalen. De kracht van verhalen staan voor mij voorop: verhalen kunnen gebruikt worden om te inspireren,humaniseren, om betekenis te geven en om veilige ruimtes te creëren. Ik hoop Pride Photo uit te laten groeien tot een internationaal platform voor en door de queer community.' - Zindzi Zwietering, directeur Pride Photo.

Meer info: pridephoto.org

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder

Afscheid

Inseminatiepoging drie was raak, maar na twee maanden bleek het kindje niet meer te leven. Wat moest er nu gebeuren? 'Afwachten,' had de arts gezegd. Dat gingen we dus maar doen...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden