Europese verkiezingen

Lijsttrekkers en vertegenwoordigers van zeven politieke partijen hebben afgelopen vrijdagavond 31 mei een Europees stembusakkoord getekend met het COC. In het akkoord beloven ze zich in het Europees Parlement in te zetten voor mensenrechten van lhbti+ personen. De Europese verkiezingen zijn op donderdag 6 juni.

Foto: Geert van Tol, COC Nederland.

'Of het nou gaat om hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, erkenning van je huwelijk in een ander EU-land of optreden tegen landen als Hongarije die lhbti+ mensenrechten schenden: het Europees Parlement neemt de komende jaren veel belangrijke beslissingen,' zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over het stembusakkoord. 'Daarom zijn we heel blij met de toezegging van deze partijen.'

Het akkoord is afgelopen vrijdag getekend door Bas Eickhout (GL|PvdA), Malik Azmani (VVD), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tom Berendsen (CDA), Ian Hendriks (Volt), Ronan van Langen (Partij voor de Dieren) en Anne Cramer (SP).

Met ondertekening van het stembusakkoord beloven de partijen in het Europees Parlement een voorvechter te zijn van lhbti+ mensenrechten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorstellen van Europese wetgeving en beleid om lhbti+ personen te beschermen, om op te treden tegen EU-lidstaten die lhbti+ mensenrechten schenden en  andere landen in de wereld aan te spreken op lhbti+ mensenrechtenschendingen.

Het stembusakkoord is een samenwerking tussen COC Nederland en de Europese lhbti+ mensenrechtenorganisatie ILGA-Europe. De Europese versie van het stembusakkoord, de Pledge, is inmiddels getekend door bijna duizend kandidaat-leden van het Europees Parlement.

Alle partijen met één of meer zetels in de peiling voor het Europees Parlement zijn door COC uitgenodigd om het akkoord te tekenen. PVV, NSC en BBB hebben aan die uitnodiging geen gehoor gegeven.

 

Kieswijzer

COC lanceerde onlangs ook Rainbowvote.NU, de lhbti+ kieswijzer voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Op die website vinden kiezers partijstandpunten over lhbti+ kwesties en profielen van 'regenboogkandidaten'.

'Er staat veel op het spel bij de Europese Verkiezingen,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Met onze kieswijzer maak je op 6 juni een goed geïnformeerde keuze.'

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op donderdag 6 juni 2024.

Breng je stem uit!

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder

Afscheid

Inseminatiepoging drie was raak, maar na twee maanden bleek het kindje niet meer te leven. Wat moest er nu gebeuren? 'Afwachten,' had de arts gezegd. Dat gingen we dus maar doen...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden