IHLIA: Protest2Pride

In de tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren '80 en '90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto's laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor lhbtiq+-rechten. Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren '80 en '90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto's van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. 

IHLIA LGBTI Heritage nodigt je uit om in de wereld van deze foto's te stappen en te reflecteren op hoe ze zich verhouden tot de huidige discussies rondom activisme en Pride.

'Ook jij kunt bijdragen aan het culturele geheugen voor de toekomstige generaties door jouw momenten van activisme toe te voegen aan de expositie. Hierbij verbreden we de manier waarop we lhbtiq+-protesten en Pride bezien.' 

Je foto uploaden kan hier.

Deel vóór 12 juli een persoonlijke foto die voor jou een moment van activisme vertegenwoordigt. Neem dit zo breed als je wilt! We zullen de foto's afdrukken, waarna je jouw bijschrift kan toevoegen en de foto kan decoreren, of hoe je de betekenis van de foto dan ook creatief wil uitdrukken.

Met jouw toestemming zullen we de foto toevoegen aan de tentoonstelling en/of aan ons IHLIA-archief. Op deze manier dragen we vandaag bij aan het culturele geheugen van onze gemeenschap in al zijn diversiteit voor toekomstige generaties.

Meer informatie vind je hier.

In gesprek over activisme, fotografie en herinnering

We leggen ons leven continu vast door het maken van foto's, bedachtzaam en automatisch tegelijkertijd. Het is moeilijk voor te stellen wat er van deze enorme hoeveelheid foto's en herinneringen zal worden. Goed gecureerd delen we onze foto's, maar vaak genoeg staan ze gewoon op onze telefoons, ongezien, totdat we geen opslagruimte meer hebben.

Maakt de verspreiding van beelden ze minder krachtig, of biedt het ruimte voor meer mensen om hun stem te laten horen? Is het delen van een protestfoto op sociale media hetzelfde als het toevoegen ervan aan een openbaar archief? Hoe kan een foto verschuiven van een individuele, persoonlijke herinnering naar een onderdeel van een groter historisch of politiek verhaal?

Op 12 juli, tijdens de opening van de expo, zullen we samen nadenken over wat het betekent om te protesteren of te pleiten, en de verschillende manieren waarop we onze vastgelegde momenten kunnen begrijpen of 'framen'. Onder het genot van een drankje nemen we tijdens dit interactieve event de tijd om na te denken over hoe we veranderingen tot stand brengen en ze vastleggen.

Meld je aan via aanmelden@ihlia.nl / toegang is gratis. Daarna is de expo t/m 15 september te bezoeken.

www.ihlia.nl

Marian Bakker (1944) begon als amateurfotograaf in 1977 met het portretteren van zichzelf en haar vriendinnen, maar al snel kwamen hier reportagefoto's van feministische en lesbische activiteiten bij. Deze reportagefoto's werden vooral in feministische en lesbische boeken en folders geplaatst.

In 1981 startte ze met een studie Visuele Communicatie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten om haar werk naar een nieuw niveau te kunnen tillen. Bakkers nieuwe unieke stijl van zwart-witreportagefotografie toont de gelijkheidsstrijd van de tweede feministische golf en legt het dagelijks leven, de organisaties en acties vast van lesbische vrouwen.

In 1993 maakte ze foto's voor een fotoboek bij het bidboek ter ondersteuning van de actie om de Gay Games naar Amsterdam te halen. Deze actie slaagde en Bakker werkte van 1995 tot 1998 als fotograaf voor de Games. Tijdens de spelen was voor het eerst de foto expositie Lesbian ConneXion/s te zien, samengesteld door Marian Bakker en Traude Buehrman, waaraan zestig fotografes uit vijftien Europese landen meededen, waarvan vijf Oost-Europese landen.

Na de Gay Games reisde Bakker samen met haar partner Ditte Wessels (ook fotografe) met de expositie naar o.a. Ljubljana, Zagreb, Sint-Petersburg, Belgrado en San Francisco. Ze organiseerden er fotoworkshops bij.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden