‘President Widodo, bescherm LBGT’ers in Indonesië beter!’

 

widodo rutte

In het mediageweld van alledag is het je misschien ontgaan: vandaag en morgen is de Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo op bezoek in Nederland. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld. Het is een rijk van duizenden grote en kleinere eilanden, waar de salafistische islam momenteel bezig is aan een niet te stuiten opmars.

De LBGT’ers (en diverse andere minderheden) in het land beginnen het te voelen. Werd eerst zoiets onschuldigs als een emoij van twee mannen die elkaars hand vasthouden officieel in de ban gedaan, de laatste tijd komen steeds meer prominente politici naar voren, met ideeën hoe de homogemeenschap tegemoet getreden dient te worden. En hun denkbeelden liegen er niet om: zo noemde de Indonesische minister van Defensie Ryamizard Ryacudu LBGT’ers ‘een kwaad dat erger is dan een atoomoorlog’.

Homoseksuele mannen en transgenders mogen niet meer op TV verschijnen, en op straat loopt eenieder die uit de toon valt, het risico geconfronteerd te worden met extremistische knokploegen. Vrouwen worden bij deze ‘zuivering’ van de publieke ruimte niet ontzien. In de provincie Atjeh (Sumatra), waar inmiddels de shariah wetgeving geldt, werden vorig jaar nog twee jonge meisjes ‘als vermoedelijke lesbiennes’ gearresteerd, omdat zij elkaar in het openbaar hadden omhelsd.

Hoogste tijd om de noodklok te luiden, vindt het COC. De organisatie roept vandaag in een brief premier Rutte op de benarde positie van LBGT'ers in Indonesië met president Widodo te bespreken. En om hem te vragen zich onomwonden uit te spreken tegen het geweld en de onderdrukking van de LBGT-gemeenschap in zijn land en haar beter te beschermen.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden