Nieuws: LGBTIQ+ rights

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Rainbow Map 2024

Nederland staat op de 14e plek. 'Zorgwekkend,' want 'iedereen in Nederland moet veilig en zichtbaar zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken, gender identiteit of -expressie is.

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Maatregelen tegen geweld

Schelden en geweld tegen de regenbooggemeenschap lijken, voor een deel van de bevolking, normaal te zijn geworden, blijkt uit onderzoek. 'Dat mogen we nooit laten gebeuren.'

Lees verder

Discriminatie: verboden

Er is een betere wettelijke bescherming in de maak voor onder meer bi+, trans, non-binaire, intersekse, lesbische, queer en aseksuele personen; het wetsvoorstel is ingediend.

Lees verder

Angst en censuur in Hongarije

Amnesty International concludeert dat de propagandawet een grote impact heeft: het beperkt de vrijheid van meningsuiting, leidt tot zelfcensuur en zorgt voor meer discriminatie.

Lees verder

'Genezing is een fabeltje'

Schriftelijke behandeling van het verbod op conversie therapie gaat binnenkort van start in de Tweede Kamer: 'Je bent goed zoals je bent, laat niemand je ooit iets anders wijsmaken.'

Lees verder

Week vol liefde

Trouwen in Griekenland en Nepal, een 'lesbisch huwelijk' te zien op Super Bowl Sunday en in Wales worden er stappen gezet om een nieuwe, accepterende kerk op te zetten.

Lees verder

'Extremisme' in Rusland

Het hooggerechtshof in Rusland heeft ingestemd met een verbod op de 'internationale LHBT beweging' en vanaf onmiddellijke ingang wordt de 'organisatie' aangemerkt als extremistisch.

Lees verder

Verbod conversietherapie

Initiatiefwet ingediend: Het wetsvoorstel kan nu worden besproken in de Tweede Kamer. Als een meerderheid het voorstel steunt, gaat de wet naar de Eerste Kamer.

Lees verder

Aanval op drag

Het is een eeuwenoude kunstvorm en een essentieel onderdeel van de LGBTIQ+ cultuur, maar er is een hernieuwde hetze tegen drag artiesten, in zowel de VS als Nederland.

Lees verder

Censuur of acceptatie?

In China is homoseksualiteit niet verboden, maar een stel van gelijk geslacht mag geen kinderen adopteren, conversietherapie is toegestaan en er is geen bescherming tegen discriminatie.

Lees verder

Officiële munten COC

Bijzonder: Vanaf vandaag begint de voorverkoop van de verzamelaarsmunten ter ere van 50 jaar erkenning van COC Nederland. 'Mooie stappen naar emancipatie, gelijke rechten en acceptatie.'

Lees verder

Ontwikkelingen Oost Europa

In Rusland werd een wet aangenomen die onder meer geslacht veranderende operaties verbiedt. In Tbilisi, Georgië werd een Pride afgelast, maar in Oekraïne zijn verbeteringen zichtbaar.

Lees verder

Desinformatie trans personen

Kwalijke misvattingen: Een relatief simpele wetswijziging is de afgelopen jaren veranderd in een gevoelig onderwerp: Pride Amsterdam vraagt met campagne aandacht voor transgenderwet.

Lees verder

'Families verwoest door politiek'

Italië schrapt de namen van niet-biologische lesbische moeders: 33 kinderen in Padua, Italië hebben opeens niet twee maar nog één moeder, volgens de officiële documenten.

Lees verder

Don't Say Gay in Florida

Alarmerende situatie: Conservatief rechtse volksvertegenwoordigers in de plaatselijke politiek werken aan meer anti-LHBTIQ+ wetten, maar gelukkig is er ook een tegenbeweging.

Lees verder

Queer in Turkije

Amnesty International verwachtte al een hardere actie tijdens de jaarlijkse Gay Pride in Istanbul. De politie hield deelnemers tegen met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.

Lees verder

Trouwen in Estland

Eerste Baltische land en de eerste voormalige Sovjetstaat waar het huwelijk wordt opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. 'Promoot de liefde en het huwelijk,' zegt premier Kaja Kallas.

Lees verder

Noodtoestand in de VS

'Onze community is in gevaar. De golf van dreiging in het land veroorzaakt steeds meer haat, homofobie en transfobie, wat uiteindelijk een risico vormt voor de veiligheid van iedereen.'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder

Donkere dag Oeganda

Strengste 'anti-gay' wet definitief aangenomen in Oeganda. President Museveni vindt homoseksualiteit een 'afwijking' en 'niet passen' bij de cultuur van zijn land.

Lees verder

Samen staan we sterk

COC Nederland lanceert nieuwe site en campagne: Laten we samenwerken aan een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn. Draag ook je steentje bij aan de regenbooggemeenschap.

Lees verder

Hongarije onder druk

Als de Europese commissie door het Europees Hof van Justitie in Luxemburg bij de strafprocedure in het gelijk wordt gesteld, kan Hongarije een boete of dwangsom opgelegd krijgen.

Lees verder

Hang de vlag uit!

Zaterdag: Steun de LHBTI+ gemeenschap. 'Als je zo tegen ons tekeer gaat, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!'

Lees verder
Lees meer