Lust, Ellie (1966)

Met haar 'etherdiscipline' maakte ze zich onsterfelijk tijdens het 2016-seizoen van Wie is de Mol. Toch was deze woordvoerster van de politie Amsterdam al vanaf 2007 te zien bij Opsporing Verzocht. Daarnaast is ze het boegbeeld van Roze in Blauw, het homonetwerk van de politie.

Ze won het Roze Lieverdje (2016), een prijs die wordt uitgereikt aan iemand die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor LHBT-emancipatie. Ellie zet zich namelijk al twintig jaar in voor een veilig Amsterdam voor de LHBT-gemeenschap. In 2017 won ze de de Jos Brink Oeuvre Prijs.

In een interview met NRC Handelsblad in augustus 2016 vertelde ze dat ze het een enorme eer vindt dat ze een voorbeeld is voor jonge, lesbische vrouwen. 'Ik ben ook maar gewoon Ellie van de politie'

*

Ellie Lust gaat voor AVROTROS op pad in haar eerste, eigen programma Ellie op patrouille. Ze loopt mee met buitenlandse vakgenoten. Vanaf 27 februari 2018. Lees hier meer.

 Een tweede seizoen van Ellie op Patrioulle was te zien vanaf april 2019. Meer info vind je hier.

Ellie Lust begon haar politiecarrière in 1987 als wijkagent in de Amsterdamse Baarsjes en de Frederik Hendrikbuurt. In 2007 begon ze als politiewoordvoerster. Ze startte ook haar project Roze in Blauw en was ze steeds vaker op tv te zien. Ze verscheen al eerder, in politiefunctie, in Opsporing Verzocht. In 2016 deed ze mee aan Wie is de Mol? en werd ze bekend bij het grote publiek. Later maakte ze het programma Ellie op Patrouille en rees de vraag of haar bekendheid haar politiewerk niet in de weg zou zitten.

In september 2018 wordt bekend dat Ellie het politiekoprs verlaat en zich helemaal gaat richten op televisie.

In de zomer van 2019 maakt zij met AVROTROS de documentaire Ellie aan de verkeerde kant (lees hier meer) en is ze ambassadeur van Pride Amsterdam 2019.

Sinds 2005 is Ellie Lust getrouwd met Boukje Vogel.