De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 28 september 2019
Tijd: 10:00-17:00
Type: Overige
Website: https://atria.nl/agenda/tentoonstelling-de-straat-op-100-jaar-vrouwenkiesrecht-en-activisme/

Locatie:

Naam: OBA Amsterdam
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, presenteert van 28 september 2019 tot en met 5 januari 2020 de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. De expositie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok wordt op 27 september geopend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering van Amsterdam Rutger Groot Wassink.


Uniek erfgoed


Op 27 september 1919 vierden de strijdsters voor het vrouwenkiesrecht hun overwinning in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later, op 28 september 1919, trad het algemeen kiesrecht in Nederland in werking. Nu, 100 jaar later, opent Atria zijn schatkamer met uniek archiefmateriaal uit de vrouwenkiesrechtbeweging. Feministische activisten van nu blikken terug op de strijd van toen en vertellen waarvoor we in de toekomst de straat op moeten.


Actie in Amsterdam


In de expositie komt de demonstratie voor vrouwenkiesrecht in Amsterdam tot leven. Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en authentieke verhalen van de vrouwen en mannen uit de tijd van de eerste feministische golf. Massaal met ruim 18.000 voorvechters uit het hele land gingen zij in Amsterdam de straat op voor een betere toekomst. Wie waren zij? Waar kwam hun vastberadenheid vandaan?


Heden en verleden


Blikvangers zijn de fotoportretten van activisten als Lilianne Ploumen, Sadika Arab, Santi van den Toorn, Nancy Jouwe, Daryll Landbrug, Sylvana Simons en Anja Meulenbelt. Ook zijn er originele krantenartikelen, dagboekfragmenten, brieven, foto's, films, posters en markante objecten te zien.


Virtual reality


Een innovatieve virtual reality-beleving neemt bezoekers bij binnenkomst in de hal van de OBA via een 'Toeristenkijker' mee naar de demonstratie in het Amsterdam van 1916. Beleef die tijd met boegbeelden als Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker. In een unieke 3D-ervaring spreken activisten van nu, als Clarice Gargard en Devika Partiman over wat 100 jaar vrouwenkiesrecht nu betekent en waar zij voor blijven strijden.


Do the walk: ga de straat op


Er is ook een wandelkaart beschikbaar voor een herbeleving van het feministisch activisme van ruim een eeuw geleden. Een 2,5 uur durende wandeling vanaf de OBA neemt je mee langs de locaties in Amsterdam uit de periode van de vrouwenkiesrechtbeweging van 1883 tot 1922.


 Over Atria


Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zet zich in voor de emancipatie van vrouwen, in al hun diversiteit en in hun maatschappelijke context. Atria beheert en deelt het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoekt de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geeft advies voor toekomstig beleid.


www.atria.nl


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden