IHLIA-expositie 'HELDEN!'

Algemene informatie:

Geplaatst door: connie_ihlia
Datum: 31 januari 2020
Tijd: 08.00 - 22.00
Type: Overige
Website: https://www.ihlia.nl/portfolio-items/helden/

Locatie:

Naam: IHLIA
Straat: Oosterdokskade 143, 3e verdieping OBA Oosterdok
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Held. Heldin. Heldenmoed. Heldenverering. Bestaand, fictief, historisch. Strijders, redders, beschermers: helden kunnen voor veel mensen een rolmodel zijn. Een inspiratiebron die je helpt bij de vormgeving van je eigen leven.


Maar hoe je ze ook noemt, voor de geïnterviewde lhbtq’ers die iets over hun held wilden vertellen, riep de term niet meteen warme gevoelens op. Of ze vonden het heel ingewikkeld: ‘Ik ben niet zo van de heldenverering, maar meer van de rolmodellen. Een held schept meteen veel verwachtingen, zoals Astrid Oosenbrug zegt. Het concept leent zich volgens Chris Rijksen bij uitstek ‘voor een soort kritiekloze ‘idolificatie’. En dat is iets wat eigenlijk nooit goed kan gaan.’


Neemt niet weg dat de ‘held’ die ze uiteindelijk kozen, veel betekend heeft voor de geïnterviewden. In deze IHLIA-tentoonstelling laten we hen aan het woord over die ene persoon die hen opgetild heeft en waardoor ze zich even niet alleen voelden. Maar die hen vooral inspireerde om ook hun eigen weg te volgen. Een reis vol obstakels die door de heteroseksuele omgeving niet altijd begrepen werd.


Met deze tentoonstelling willen we deze voorbeelden eren. En laten zien dat wij allemaal – de geïnterviewden, hun helden en natuurlijk jij zelf – weer op de schouders staan van de illustere en moedige voorgangers die streden voor een diverse en inclusieve wereld.


In de tentoonstelling zijn ook mooie collectiestukken te zien uit het archief van IHLIA die de helden nog meer context geven.


Zeven verhalen


HELDEN! heeft Nassiri Belaraj, Splinter Chabot, Astrid Oosenbrug, Chris Rijksen, So Roustayar, Raisa Sambo en Thorn Vineyard uitgenodigd om iets te komen vertellen over hun held. In de zeven panelen in deze tentoonstelling kun je hun verhalen ‘bekijken’ en lezen.


Natuurlijk werd er tijdens de interviews over veel meer interessante zaken gesproken. Daarvan hebben we een bundel samengesteld met die (meer uitgewerkte) vraaggesprekken. Op deze manier leren we ook de geïnterviewden wat beter kennen. De bundel is in een kleine oplage gedrukt en te vinden op de expositievloer, maar na afloop van de tentoonstellingsperiode ook online te lezen op de website van IHLIA.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden