COC’s Shakespeare Club 2020

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 27 juli 2020
Tijd: 10:00-17:00
Type: Festival
Website: https://shakespeareclub.nl/

Locatie:

Naam: Amsterdam Museum
Straat: Kalverstraat 92
Postcode: 1012 PH
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

COC’s Shakespeare Club 2020 speelt in op onzekere tijden


Veelkleurig programma online en kleinschalige bijeenkomsten bij Amsterdam Museum


Ondanks dat Pride Amsterdam niet doorgaat dit jaar, gaat COC's Shakespeare Club wél door! En dan wel ONLINE met hier en daar een mini-event in het Amsterdam Museum. Het thema van dit jaar is: TAKE CARE


De vijfde editie van COC' Shakespeare Club - een coproductie tussen COC Amsterdam e.o. en het Amsterdam Museum- vindt plaats van maandag 27 juli tot en met zondag 2 augustus. De Shakespeare Club kenmerkt zich als een relaxte, inclusieve hang-out voor met name de gemarginaliseerde groepen binnen de lhbtqi+ gemeenschappen. Coronatijden staan centraal in deze editie van het festival: enerzijds omdat het festival voor een belangrijk deel online plaatsvindt, anderzijds omdat het thema dit jaar ‘Take Care’ is.


Onderwerpen festival


Daten en flirten in coronatijden, hoe gaat dat – met name als je autistisch bent? Hoe creëren we trans-nationale solidariteit met queers in Centraal Azië? Zijn we als vrouw wel trots genoeg op onze diversiteit? Twintig jaar homohuwelijk in Nederland, reden tot feest? Welk object in het Amsterdam Museum representeert de queer geschiedenis het beste volgens Richard Keldoulis, eigenaar van Club ChUrch en bekend als dragqueen Jennifer Hopelezz? Hoe ga je om met discriminatie van en binnen de ballroom scene?


Het is slechts een greep uit de workshops, paneldiscussies, rondleidingen, optredens en kleinschalige bijeenkomsten die dagelijks plaatsvinden tijdens het festival. ‘Of het nu online is of live in het Amsterdam Museum, de Shakespeare Club zal wederom the place to be (yourself) zijn’, aldus Naomie Pieter, bestuurslid van COC Amsterdam e.o.


Thema: Take Care


Het thema van dit jaar, Take Care, zal voor een deel van lhbtqi+ gemeenschappen niet onbekend zijn. Aan het begin van deze eeuw vonden onder deze noemer campagnes plaats om bewustwording te creëren rondom het hiv-virus en de gevolgen daarvan. De pandemie van het coronavirus vertoont veel overeenkomsten met de aidsepidemie. Het is een disruptie van het leven zoals het was; er is eenzaamheid, verdriet, angst voor de ander en voor onszelf en het gevaar van stigmatiseren. Maar er zijn ook overeenkomsten, zoals de saamhorigheid in de manier waarop we er nu voor elkaar zijn en in een golf van creativiteit die voortkomt uit de bevreemdende situatie waarin we ons nu bevinden. Dit jaar gaat het om zelfzorg, veerkracht en gemeenschapszin: thema’s die vandaag extreem actueel zijn en ook een link hebben naar de stille epidemie uit het verleden.


Oorsprong Shakespeare Club


De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen. Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, met als doel de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbti+ gemeenschappen in en om Amsterdam te vergroten.


De organisatoren


COC Amsterdam e.o. richt zich op persoonlijke empowerment, verbinding en mobilisatie rondom seksuele oriëntatie, genderidentiteit & expressie en sekse kenmerken, door ons samengevat in de term ‘seksuele en genderdiversiteit’. COC Amsterdam e.o. is een vereniging met 1.700 leden en 120 vrijwilligers actief binnen Amsterdam en negen naburige gemeenten.


Het Amsterdam Museum is dé plek om meer te weten te komen over onze hoofdstad. Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Amsterdam. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, Marihuana en de stad waar de eerste ‘homo’-huwelijken werden gesloten.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden