Queer History Talk - Audre Lorde in Critical Times.

Algemene informatie:

Geplaatst door: donyavh
Datum: 18 februari 2021
Tijd: 20:30-22:00
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/audre-lorde-in-amsterdam/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Het Amsterdam Museum presenteert, op haar geboortedag, een programma over Audre Lorde. De talkshow AM Live: Audre Lorde in Critical Times zal specifiek ingaan op Lorde’s band met Amsterdam via Sister Outsider en haar impact zowel lokaal als internationaal.


De avond begint met een rake uiteenzetting van Chandra Frank over de relevantie van het werk en het denken van Audre Lorde voor de generatie ´Sister Outsider´ en die van de huidige tijd.


Chandra Frank is een feministisch onderzoeker die werkt op de kruispunten van archieven, waterwegen, gender, seksualiteit en ras. In haar werk als curator verkent ze verschillende experimentele vertelvormen en de koloniale grammatica die ingebed zijn in tentoonstellingen.


Vervolgens gaat onder leiding van gastcurator, moderator van dit programma, anti-racisme activist en medeoprichter van BQTR, Naomie Pieter door met een gesprek over een uit 1992 geschreven brief door Audre Lorde en partner Gloria Joseph gericht aan de toen Duitse bondskanselier Helmut Kohl. De bijna dertig jaar oude brief, is een reactie op de rellen en aanvallen op vluchtelingen in de Duitse plaats Rostock. Het toont de kracht van het benoemen en het belang van een intersectionele aanpak in de strijd voor gelijkwaardigheid.


Er wordt afgesloten met een terugblik naar de ‘Audre Lorde, a prideful reading session’ georganiseerd door IHLIA in COC´s Shakespeare Club zomer 2020.


Smita James legt uit wat Audre Lorde voor haar betekent ‘ze geeft vocabulaire om het bestaan te begrijpen’ en draagt ‘A litany for survival’ voor.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden