DEMONSTRATIE TEGEN HONGAARSE ANTI-LHBTI WET

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 21 juni 2021
Tijd: 16:45-18:00
Type: Groot Event
Website: https://www.facebook.com/events/233690691596751

Locatie:

Naam: Homomonument
Straat: Westermarkt
Postcode: 1016 DV
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Op maandagavond 21 juni vindt op het Amsterdamse Homomonument vanaf 16u45 een demonstratie plaats tegen de walgelijke Hongaarse anti-LHBTI wet die op 15 juni werd aangenomen. Met de demonstratie eisen we actie van de EU tegen Hongarije. De bijeenkomst wordt georganiseerd door LHBTI-activisten i.s.m. COC Nederland, TNN, NNID en Amnesty International.


Met de demonstratie willen we bereiken dat de Europese Commissie deze week alle beschikbare middelen inzet om de Hongaarse anti-LHBTI wet ongedaan te maken. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslissen dinsdag in Luxemburg of er sancties komen tegen landen als Hongarije en Polen. In beide landen worden de mensenrechten van LHBTI’s en andere minderheden met voeten getreden en staat de rechtsstaat zwaar onder druk.


We betuigen maandag ook onze solidariteit met LHBTI personen in Hongarije die door de nieuwe wet worden getroffen.


Net als de Russische anti-LHBTI wet uit 2013, verbiedt de Hongaarse wet het verstrekken van informatie over LHBTI personen aan mensen onder de achttien jaar. Die informatie zou volgens de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán’s ‘schadelijk’ zijn voor jongeren en zou leiden tot ‘verwarring’ over hun ‘morele waarden’.


Door het informatieverbod wordt de Hongaarse regenbooggemeenschap in feite monddood gemaakt. Alle publieke informatie over LHBTI’s kan in beginsel bij jongeren terecht komen en dus worden verboden.


De verwachting is dat TV-series, films en reclames met LHBTI-karakters of zelfs een regenboogvlag op grond van de wet kunnen worden verboden. Alleen organisaties met een vergunning van de overheid mogen nog seksuele voorlichting geven op scholen. Het bieden van steun en informatie aan LHBTI-jongeren wordt waarschijnlijk onmogelijk. De Russische anti-LHBTI wet leidde sinds 2013 tot een toename van geweld en discriminatie tegen de regenbooggemeenschap.


COC-voorzitter Astrid Oosenbrug zei op 15 juni: ‘Deze wet is een walgelijke poging om LHBTI personen in Hongarije monddood te maken. Het is een grove mensenrechtenschending, die discriminatie van LHBTI’s legitimeert. De wet ontzegt Hongaarse LHBTI-jongeren het recht om zichzelf te zijn; ze komen er alleen voor te staan en dat is hartverscheurend.’


De Hongaarse regering heeft het al langer gemunt op LHBTI-personen. Zo maakte het land erkenning van de genderidentiteit van transgender personen én adoptie door paren van gelijk geslacht in 2020 in feite onmogelijk.


Praktische informatie:


- Datum: maandag 21 juni 2021, inloop 16u45, aanvang 17u, einde 18u


- Locatie: Homomonument


- Westermarkt te Amsterdam


- LET OP: neem de coronamaatregelen in acht en houdt 1,5 meter afstand.


- Voor de voetballiefhebbers: de demonstratie is afgelopen voor de wedstrijd van het Nederlands elftal om 18u begint.


De demonstratie wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van COC’s Bob Angelo Fonds.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden