Iconic*stories

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 maart 2022
Tijd: 09:30-20:00
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/iconic-stories/

Locatie:

Naam: OBA de Hallen
Straat: Hannie Dankbaarpassage 10
Postcode: 1053 RT
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In 2021 was het exact twintig jaar geleden dat oud-burgemeester Job Cohen in Amsterdam de eerste koppels van gelijk geslacht in de echt verbond. Nederland schreef hiermee wereldgeschiedenis.


Met het jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk als uitgangspunt, archiveert Iconic*Stories een serie portretten van LGBTQIA+-stellen, -activisten en -kunstenaars. Met het huwelijk als aanleiding, leiden de gesprekken ons langs aanverwante onderwerpen, zoals: coming out en zelfliefde, roze ouderschap, liefde en verlies, genderidentiteit en queer rituelen.


‘Rite of passage’


In dit reizende paviljoen kun je de verhalen op de huid ervaren, in beeld en geluid. Ook kun je zelf een eigen boodschap achterlaten.


Vanaf het najaar van 2021 tot en met Pride 2022, zal de expositie langs verschillende openbare bibliotheken reizen en daarmee de verschillende stadsdelen van Amsterdam aandoen. Met het delen van elkaars verhalen willen ze met Iconic*Stories de bezoeker door middel van kunstuitingen inspireren om het leven op eigen wijze in te richten: liefde is van iedereen.


De korte portretten, gefilmd vanuit het ‘huwelijksbootje’ op de Amsterdamse grachten, onderzoeken hoe het huwelijksritueel al dan niet gewaardeerd wordt in de LGBTQI community en welke meerwaarde is toegevoegd sinds de openstelling van het huwelijk.


Het ‘rite of passage’ van het huwelijk is vanuit het westers en heteroseksueel paradigma vormgegeven, maar de viering van de liefde in de LGBTQI+-gemeenschap kenmerkt zich door diversiteit in uitingsvormen.


Degenen die besluiten te trouwen worden voor hun unieke ceremonie geconfronteerd met keuzes die de verbinding met familie, cultuur en tradities bestendigen of juist op scherp zetten.


Tijdens de Queer geschiedenismaand zijn de inclusieve verhalen over gender, cultuur, ouderschap en (zelf)liefde, te ervaren in de Openbare Bibliotheek – locatie De Hallen. In een installatie, ontworpen door Peter Musschenga, wordt de bezoeker in en rondom het paviljoen uitgenodigd zich te laten meevoeren door beeld, geluid en de verhalen. De bezoeker staat het vrij om een eigen ervaring achter te laten op het object.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden