Mini-expo 50 jaar Roze in de klas

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 14 februari 2023
Tijd: 09:00-17:00
Type: Overige
Website: https://www.centreceramique.nl/index.php?id=24559

Locatie:

Naam: Centre Céramique
Straat: Avenue Céramique 50
Postcode: 6221 KV
Plaats: Maastricht
Provincie: Limburg
Land: Nederland

Omschrijving:

COC Limburg en het belang van voorlichten sinds 1970: Een overzicht van 50 jaar voorlichting in de klas


Mini-expo van 29.12.2022 t/m 09.04.2022


Voor wie het Cultuur- en Ontspannings Centrum (COC) nog niet kent: het COC Nederland werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en is een belangenorganisatie voor de Nederlandse queer community. In 1970 volgde Limburg met een eigen COC-afdeling, om hier te werken aan de acceptatie van homo’s en lesbiennes. De werkgroep Voorlichting richtte zich op het actief bestrijden van discriminatie. Met voorlichting zouden stereotypes en vooroordelen over homoseksualiteit worden bestreden. “De homo is toch geëmancipeerd in Nederland? Waarom is voorlichting in het onderwijs nodig?”


Vroeger was het moeilijker om voor je homoseksualiteit uit te komen. Er werd nog gedacht dat homo zijn iets was waarvan je genezen moest worden. Er was zelfs een wet die ervoor heeft gezorgd dat homoseksuelen eerder in de gevangenis konden belanden dan heteroseksuelen, notabene voor hetzelfde delict! We zijn inmiddels al een stuk verder in de emancipatiestrijd. Het idee dat homoseksualiteit een ziekte is, is grotendeels uit het maatschappelijk beeld verdwenen, maar nog niet helemaal. Ook al zijn we voor velen een ‘tolerant’ land, we streven er nog steeds naar een accepterend land te worden. Homo zijn is immers normaal.


‘50 jaar Roze in de klas’ geeft een kijkje in hoe het COC Limburg meehielp met het voeren van deze strijd. De educatieve rol van COC Limburg is altijd belangrijk geweest voor hen als organisatie. Iets waar zij zich nu evenveel mee bezighouden als in de jaren ’70.


Alleen wordt de voorlichting nu iets beter ontvangen. De noodzaak van goede voorlichting blijkt duidelijk uit notulen en krantenartikelen die ook in de mini-expo te zien zijn. Echter, laat het archief ook zien dat het even heeft geduurd voordat de animo voor voorlichtingen er was. Nu koppelen we deze voorlichting vaak aan de middelbare school periode, maar dit was tot de jaren ’90 niet het geval. Het onderwerp was ‘te’ gewaagd. De stukken die te zien zijn reflecteren de voorzichtige aanpak die nodig was om de Limburger niet meteen af te schrikken. De manier waarop voorlichting werd en wordt gegeven laat ons de ontwikkeling zien rondom homo-emancipatie in Limburg. Leren van het verleden is belangrijk. Reflecteren leert ons hoe we het best de emancipatiestrijd van de queer community kunnen voeren, zodat we niet alleen tolereren, maar ook accepteren.


De mini-expo bevat stukken uit het archief van COC Limburg/Zuid-Limburg, dat beheerd wordt door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Dit instituut in Maastricht heeft circa 800 particuliere archieven in haar collectie opgenomen. Onlangs werd de inventaris van dit archief gepresenteerd. De expositie is een publieksproject gerealiseerd in samenwerking met het SHCL en Centre Céramique en gecureerd door Hiske Haenen, verbonden aan het SHCL.


Locatie: binnenvitrine in de hal. Kijk op de website voor de openingstijden.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden