Queer Gaze Tour met Rick Busscher

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 26 maart 2023
Tijd: 11:30-12:30
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/

Locatie:

Naam: Amsterdam Museum
Straat: Amstel 51
Postcode: 1018 DR
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In deze rondleiding maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse lhbtiq+-gemeenschap. Gastrondleiders die deel uitmaken van diverse lhbtiq+-community en bewegingen vertellen verhalen in relatie tot de collectie van het Amsterdam Museum.


Queer Gaze rondleiding


Aan de hand van diverse verhalen, kunstwerken en objecten maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap. Museumdocenten die deel uitmaken van diverse Amsterdamse LHBTIQ+-bewegingen vertellen hun verhalen bij kunstwerken en objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Er is aandacht voor kunstwerken en objecten die de LHBTIQ+-gemeenschap expliciet zichtbaarheid geven. Neem bijvoorbeeld de doodskist die werd gedragen tijdens de Black Pride-demonstratie in 2020. Na de aangrijpende ceremonie werd de kist beschreven met de namen van slachtoffers van racistisch en queerfobisch geweld – een viering van het leven en de dood.


Daarnaast wordt er stilgestaan bij kunstwerken en objecten waarbij de relatie met de LHBTIQ+-gemeenschap niet direct zichtbaar is. Denk aan de schilderijen die het stadhuis afbeelden. Wat niet elk geschiedenisboek benoemt, is dat het bestuurlijk hart van de stad in de 18de eeuw eveneens fungeerde als ontmoetingsplaats voor mannen. Zo komen in de rondleiding diverse geschiedenissen en iconen van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap aan bod. Verhalen van ongelijkheid, onrecht en onderdrukking en verhalen van trots, collectiviteit en activisme.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden