Queer Gaze Tour met Rick Busscher

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 26 maart 2023
Tijd: 11:30-12:30
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/

Locatie:

Naam: Amsterdam Museum
Straat: Amstel 51
Postcode: 1018 DR
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In deze rondleiding maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse lhbtiq+-gemeenschap. Gastrondleiders die deel uitmaken van diverse lhbtiq+-community en bewegingen vertellen verhalen in relatie tot de collectie van het Amsterdam Museum.


Queer Gaze rondleiding


Aan de hand van diverse verhalen, kunstwerken en objecten maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap. Museumdocenten die deel uitmaken van diverse Amsterdamse LHBTIQ+-bewegingen vertellen hun verhalen bij kunstwerken en objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Er is aandacht voor kunstwerken en objecten die de LHBTIQ+-gemeenschap expliciet zichtbaarheid geven. Neem bijvoorbeeld de doodskist die werd gedragen tijdens de Black Pride-demonstratie in 2020. Na de aangrijpende ceremonie werd de kist beschreven met de namen van slachtoffers van racistisch en queerfobisch geweld – een viering van het leven en de dood.


Daarnaast wordt er stilgestaan bij kunstwerken en objecten waarbij de relatie met de LHBTIQ+-gemeenschap niet direct zichtbaar is. Denk aan de schilderijen die het stadhuis afbeelden. Wat niet elk geschiedenisboek benoemt, is dat het bestuurlijk hart van de stad in de 18de eeuw eveneens fungeerde als ontmoetingsplaats voor mannen. Zo komen in de rondleiding diverse geschiedenissen en iconen van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap aan bod. Verhalen van ongelijkheid, onrecht en onderdrukking en verhalen van trots, collectiviteit en activisme.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden