Queer Gaze Tour met Rick Busscher

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 26 maart 2023
Tijd: 11:30-12:30
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/

Locatie:

Naam: Amsterdam Museum
Straat: Amstel 51
Postcode: 1018 DR
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In deze rondleiding maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse lhbtiq+-gemeenschap. Gastrondleiders die deel uitmaken van diverse lhbtiq+-community en bewegingen vertellen verhalen in relatie tot de collectie van het Amsterdam Museum.


Queer Gaze rondleiding


Aan de hand van diverse verhalen, kunstwerken en objecten maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap. Museumdocenten die deel uitmaken van diverse Amsterdamse LHBTIQ+-bewegingen vertellen hun verhalen bij kunstwerken en objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Er is aandacht voor kunstwerken en objecten die de LHBTIQ+-gemeenschap expliciet zichtbaarheid geven. Neem bijvoorbeeld de doodskist die werd gedragen tijdens de Black Pride-demonstratie in 2020. Na de aangrijpende ceremonie werd de kist beschreven met de namen van slachtoffers van racistisch en queerfobisch geweld – een viering van het leven en de dood.


Daarnaast wordt er stilgestaan bij kunstwerken en objecten waarbij de relatie met de LHBTIQ+-gemeenschap niet direct zichtbaar is. Denk aan de schilderijen die het stadhuis afbeelden. Wat niet elk geschiedenisboek benoemt, is dat het bestuurlijk hart van de stad in de 18de eeuw eveneens fungeerde als ontmoetingsplaats voor mannen. Zo komen in de rondleiding diverse geschiedenissen en iconen van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap aan bod. Verhalen van ongelijkheid, onrecht en onderdrukking en verhalen van trots, collectiviteit en activisme.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden