Movies that Matter Festival

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 24 maart 2023
Tijd: 09:00-22:00
Type: Festival
Website: https://moviesthatmatter.nl/en/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

De 15e editie van het Movies that Matter Festival legt dit jaar met een speciaal themaprogramma de focus op Iran. De moorden op Mahsa Amini en Hadis Nafaji in 2022 waren de directe aanleiding voor grote demonstraties en protesten, zowel in Iran als internationaal. Alle reden voor het festival om een aantal Iraanse filmmakers als hoofdgasten uit te nodigen: Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari. Ook brengt het publieksprogramma Iranian Classics een ode aan de rijke Iraanse cinema.


Artistiek directeur Margje de Koning over de keuze voor Iran: 


"Dit jaar, de 15de editie van ons festival, richten wij onze lens op Iran. Een land waar mensenrechten stelselmatig worden geschonden, demonstraties voor vrouwenrechten orde van de dag zijn en waar tegengeluid vaak nog bruut wordt neergeslagen."


Nassif Nia's film Die Middag (2023) zal te zien zijn in de Dutch Movies Matter competitie, over de uit Iran naar Nederland gevluchte Roya die op het punt staat om teruggestuurd te worden. Ali Asgari's Until Tomorrow (2022), over een alleenstaande jonge vrouw die haar pasgeboren baby verborgen moet houden voor haar familie, is onderdeel van Festival Favourites. Van Maryam Ebrahimi wordt Stronger Than a Bullet (2017) vertoond: een documentaire over oorlogsfotograaf en overtuigd aanhanger van de Iraanse revolutie Saeid Sadeghi, werkzaam tijdens de Iran-Irakoorlog (1980-1988).


Het Movies that Matter Festival vindt dit jaar plaats van 24 maart t/m 1 april in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, Pathé Buitenhof én op satellietlocaties door het hele land. De kaartverkoop voor het festival start op 9 maart. Voor interviewverzoeken en andere perszaken: roos@herrie.com.


Meer over het Movies that Matter Festival 2023


De keuze voor Iran maakt niet dat Movies that Matter haar ogen sluit voor andere onderwerpen. De Koning: "De wereld staat in brand. Een brute oorlog in Oekraïne woekert voort, er is hongersnood in Yemen, er zijn overstromingen door klimaatverandering en de vrijheid van meningsuiting staat wereldwijd onder druk. Movies that Matter kan en wil zich hier vanzelfsprekend niet aan onttrekken. Ook over deze onderwerpen hebben we een ijzersterke filmselectie, zodat deze niet ongezien en onbesproken blijven." 


Afgelopen weekend werd bekend dat het regime in Iran tienduizenden gevangen zal vrijlaten, ter gelegenheid van het jubileum van de revolutie in 1979. Ook filmmaker Jafar Panahi (bekend van o.a. Taxi Teheran uit 2015) is afgelopen zaterdag op borgtocht vrijgelaten, nadat hij veroordeeld was voor een celstraf van zes jaar, voor het maken van anti-regeringspropaganda. "De recente ontwikkelingen laten zien dat de aandacht en druk van de internationale gemeenschap wezenlijke verandering te weeg kan brengen. En om met de woorden van Panahi zelf te spreken: er zitten nog steeds zoveel studenten, leraren, arbeiders, advocaten en activisten opgesloten. Voor hen vragen wij ook aandacht", aldus Margje de Koning.


Over Maryam Ebrahimi


De Zweeds-Iraanse  documentaire filmmaker, producent en regisseur Maryam Ebrahimi is geboren in Teheran in 1976. Ze studeerde kunst en kunsttheorie aan de kunstfaculteit in Teheran en vervolgde haar opleiding in Zweden aan de Konstfack University of Arts, Crafts and Design.


Later begon ze te werken als producent en regisseur op het gebied van documentaires. Ze was co-regisseur van No Burqas Behind Bars (winnaar International Emmy Award for Outstanding Documentary) in 2012, die zich afspeelt in een Afghaanse vrouwengevangenis, en produceerde I Was Worth 50 Sheep (2010) en Prison Sisters (2016). Haar laatste film als regisseur, Stronger Than a Bullet, ging in première op IDFA 2017.


Over Nassif Nia


Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse (script)schrijver, regisseur en dichter. Nafiss studeerde Cinema in Iran en Script Writing aan de Filmacademie in Amsterdam. Ze regisseerde verschillende films en documentaires en droeg bij aan andere films als producent en scenarioschrijver. Er zijn diverse dichtbundels van haar verschenen. 


Over Ali Asgari


Ali Asgari werd in 1982 geboren in Teheran en studeerde af aan de Tehran Azad University in 2007. Hij is afgestudeerd in DAMS (Cinema en muziek en theater) aan de Roma Tre Universiteit en hij is een alumnus van Berlinale Talent Campus 2013.


Twee van zijn korte films More Than Two Hours (2013) en The Silence (2016), mede geregisseerd door Farnoosh Samadi) zaten in Short Film competitie op Festival De Cannes. Zijn korte film The Baby ging in première op het filmfestival van Venetië 2014. Disappearance is zijn eerste speelfilm die werd ontwikkeld bij Cinefondation La Residence van Festival De Cannes en had zijn wereld- en Noord-Amerikaanse première in Venetië Film Festival en Toronto Film Festival 2017. Zijn tweede speelfilm Until Tomorrow ging in première op Berlinale 2022. Ali Asgari is lid van de Academy of Motion Picture Art.


Competities


Het Movies that Matter Festival reikt in totaal zeven awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.


Awards


Verder kiezen internationale jury's een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Voor de Students' Choice Award komen drie films in aanmerking, gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs en is nogmaals te zien tijdens de Best of #MtMF23-dag op 1 april.


Thema's


De films in Take on Future laten de dilemma's van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. Deze editie voegen we Take on Mental Health toe, met films over de vele facetten van geestelijke gezondheid.


Het Movies that Matter Festival 2023 wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en (deels onder voorbehoud) partners als Amnesty International, ASN Foundation, Creative Europe Media, Dioraphte, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds 21, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, vfonds, VEVAM en VSBfonds .


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden