Women in Art 2023

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 8 maart 2023
Tijd: 17:00-22:00
Type: Groot Event
Website: https://kiekie-art.com/

Locatie:

Naam: Mercatorplein
Straat: Mercatorplein
Postcode: 1057 CA
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 8 maart is het International Women's Day. Voor Kiekie Art, creatief platform van FotoLabkiekie, dé aanleiding om heel maart groots uit te pakken met kunstproject Women in Art 2023. Een programma om de kansen gelijkheid van vrouwen in de kunst te vergroten. Dit project - met internationale allure - komt volledig tot bloei in Amsterdam West en is een samenwerking met 10 vrouwelijke curatoren, UN Women, WePresent by WeTransfer en Stadsdeel West.


Via www.kiekie-art.com bieden geselecteerde vrouwelijke kunstenaars een gevarieerd aanbod van beelden aan. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker.


Van on(der)schatbare waarde


Vrouwelijke kunstenaars worden anno 2023 nog steeds ondergewaardeerd, blijkt uit onderzoek van onder andere ABN AMRO en WOMEN Inc. Slechts twee procent van de totale omzet op veilingen tussen 2008 en 2019 werd besteed aan kunst gemaakt door vrouwen en vrouwelijke kunstenaars verdienen op jaarbasis gemiddeld 1/3 minder dan hun mannelijke collega's. Denise Woerdman van Kiekie Art: " Wij vinden het hoog tijd om ons in te zetten voor de prachtige kunst die onze vrouwelijke collega's creëren, door ze met Women in Art een apart platform te geven."


"Musea vol met kunst van vrouwen, graag" - Cathelijne Blok, The Tittymag


Groot feest in De Hallen Studio's


Op 24 en 25 maart wordt er een uitgebreide expositie georganiseerd waarbij vrouwelijk creatief talent wordt uitgelicht. Deze expositie valt tevens samen met het 10-jarig jubileum van Kiekie Tabloid: een fotografie platform opgericht met als doel te informeren, inspireren en motiveren. Kiekie heeft 10 binnen- en buitenlandse prominente vrouwen uit het creatieve veld gevraagd om als gastcurator 2 vrouwelijke kunstenaars aan te dragen. Deze 20 zijn aangevuld met de vrouwelijke kunstenaars op www.kiekie-art.com. Totaal maar liefst 45 vrouwelijke kunstenaars.


De gast-curatoren zijn op een rij: Eva de Vos (Chef beeldredactie, Het Parool), Monique Bleeker (mede oprichtster LINDA. Magazine), Caroline Hunter (award winnende fotoeditor The Guardian, London), Claudia Hinterseer (oprichtster NOOR Agency), Suzanne Tromp (Senior Art en Fotografie Editor WePresent bij WeTransfer), Cathelijne Blok (The TittyMag), Marloes Heineke (NRC), Ilvy Njiokiktjien (onafhankelijk fotojournalist en multimedia maakster), Birgit Donkers (directrice Nederlands Fotomuseum) en Hedy van Erp (oprichtster eerste foto-agentschap in Nederland).


Grande opening met Geraldine Kemper


Geraldine Kemper opent de expositie op 24 maart in de Hallen Studio's en zal tevens haar finale foto uit het tv programma 'Het Perfecte Plaatje' online op kiekie-art.com veilen. Zo draagt de hoogste bieder direct bij aan de missie om vrouwenrechten en vrouwelijk talent in de kunst in de kijker te spelen. Op 25 maart start in de Hallen Studio's om 10 uur het uitgebreide publieksprogramma met o.a. Workshops (Eizo en Canon), inspirerende lezingen, portfolio reviews en nog veel meer. Het publieksprogramma is toegankelijk voor iedereen.


Mercatorplein


Naast deze expositie op 24 en 25 maart wordt tevens een buitenexpositie georganiseerd op het Mercatorplein in Amsterdam West, welke de gehele maand maart open zal zijn voor publiek. De opening hiervan vindt plaats op 8 maart, Internationale Vrouwendag, om 17:00 uur, welke wordt ingeleid door Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. De beelden hiervan zijn gecureerd door 'Vrouwen van West'. Een 10-tal ondernemende vrouwen uit Amsterdam West die samen het dialoog zijn aangegaan rondom de kunst die zij gepresenteerd hebben gekregen. Kiekie hoopt om zo op straatniveau het gesprek aan te wakkeren en kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek.


Online limited edition print sale


Gedurende de hele maand maart zullen alle kunstenaars 2 beelden als gelimiteerde fine art print te koop aanbieden op www.kiekie-art.com : een totaal van 90 kunstwerken. Dit is een gevarieerd aanbod dat loopt van fotografie tot illustratiekunst. 15% van de opbrengsten van deze online print sale gaat naar UN Women: een taakgroep van de Verenigde Naties die zich inzet voor de gelijkberechtiging van vrouwen. De rest van de opbrengst gaat naar de vrouwelijke maker. Bekijk alle werken op kiekie-art.com .


Inschrijven voor de expositie en het publieksprogramma kan op fotolabkiekie.com/women-in-art/


Over Kiekie Art:


Kiekie Art is geen traditionele gallery, maar een platform en website waarop wij limited editions aanbieden van rond de 35 illustratoren en fotografen. Op Kiekie Art vind je een aanbod van hedendaagse fotografische, teken en schilderkunst van Nederlands top talent. Deze talenten zijn actief bezig met het o.a. organiseren van exposities en zijn veelvuldig in de prijzen gevallen met hun werk. Een collectief van fotografen en illustratoren die een aantal van hun mooiste werken verkopen via ons platform, in een gelimiteerde oplage. Bij elk werk vind je een met zorg geselecteerde afwerking, verzorgd door FotoLabKiekie. Bij Kiekie Art draait alles om de kunst en de kunstenaar zelf. Er wordt geen commissie ingehouden op het werk en de prijzen blijven betaalbaar voor de koper.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden