Queer Pioneers: Orlando

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 19 december 2023
Tijd: 19:15-22:00
Type: Film
Website: https://www.facebook.com/events/884182276224927

Locatie:

Naam: Rialto
Straat: Ceintuurbaan 338
Postcode: 1072 GN
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 19 december vertonen we tijdens Queer Pioneers ORLANDO (1992), de tweede speelfilm van de Britse regisseur Sally Potter. Voorafgaand aan de film gaat QP-curator Renske Diks in gesprek met schrijver en activist Alejandra Ortiz.


Over ORLANDO: Het verhaal, gebaseerd op Virginia Woolfs roman Orlando, biografie uit 1928, stelt belangrijke genderissues aan de orde en maakte in 2017 deel uit van het Britse multimedia-kunstproject Orlando: the Queer Element. De hoofdrol in deze prachtige en weelderig aangeklede reis door de tijd wordt vertolkt door Tilda Swinton.


De jonge, androgyne edelman Orlando (Swinton) wordt in 1603 ontboden aan het sterfbed van koningin Elizabeth I. Ze zegt hem land en rijkdom toe, maar dan mag hij nooit 'vervagen, verdwijnen of oud worden'. Hij belooft het. Eeuwen verstrijken, waarin Orlando zich bezighoudt met poëzie en kunst, tot hij besluit Brits ambassadeur in het Ottomaanse rijk te worden. Na zijn eerste ervaring met oorlogsgeweld, gebeurt er iets dat de komende eeuwen grote gevolgen voor hem zal hebben: hij verandert in een vrouw.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden