Queer Pioneers: Orlando

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 19 december 2023
Tijd: 19:15-22:00
Type: Film
Website: https://www.facebook.com/events/884182276224927

Locatie:

Naam: Rialto
Straat: Ceintuurbaan 338
Postcode: 1072 GN
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 19 december vertonen we tijdens Queer Pioneers ORLANDO (1992), de tweede speelfilm van de Britse regisseur Sally Potter. Voorafgaand aan de film gaat QP-curator Renske Diks in gesprek met schrijver en activist Alejandra Ortiz.


Over ORLANDO: Het verhaal, gebaseerd op Virginia Woolfs roman Orlando, biografie uit 1928, stelt belangrijke genderissues aan de orde en maakte in 2017 deel uit van het Britse multimedia-kunstproject Orlando: the Queer Element. De hoofdrol in deze prachtige en weelderig aangeklede reis door de tijd wordt vertolkt door Tilda Swinton.


De jonge, androgyne edelman Orlando (Swinton) wordt in 1603 ontboden aan het sterfbed van koningin Elizabeth I. Ze zegt hem land en rijkdom toe, maar dan mag hij nooit 'vervagen, verdwijnen of oud worden'. Hij belooft het. Eeuwen verstrijken, waarin Orlando zich bezighoudt met poëzie en kunst, tot hij besluit Brits ambassadeur in het Ottomaanse rijk te worden. Na zijn eerste ervaring met oorlogsgeweld, gebeurt er iets dat de komende eeuwen grote gevolgen voor hem zal hebben: hij verandert in een vrouw.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden