'Radeloze helden' door Maaike Meijer

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 8 maart 2024
Tijd: 19.30
Type: Overige
Website: https://bijdebieb.op-shop.nl/10114/maaike-meijer/08-03-2024

Locatie:

Naam: Bibliotheek Zutphen
Straat: Broederenkerkplein 2
Plaats: Zutphen
Provincie: Gelderland
Land: Nederland

Omschrijving:

Een Soroptimistclub Zutphen Event ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart:


Hoe verandert ‘mannelijkheid’ in de wereld en in de culturele verbeelding?
Genderwetenschapper Maaike Meijer onderzocht mannelijkheid in literatuur en film en vond daar veel antihelden die aan mannelijkheid te gronde lijken gaan. Het klassieke programma dat mannen doet verschijnen als superieur lijkt aan zijn eind. Er blijken interessante alternatieven te zijn voor het gangbare maatschappelijke
mannelijkheidsbeeld.


Tijdens deze avond nemen we mannelijkheid onder de loep, in de samenleving en in de cultuur. Er verandert veel, mannen zijn boos en gewelddadig maar ook opener, zorgzamer en minder in de greep van de dwang tot mannelijkheid. Die uitersten tref je ook in de literaire verbeelding. Als voorbeelden kiest Maaike de onderdrukte jongens in vroege verhalen van Wolkers, de tragische held van Hermans ‘Donkere kamer van Damocles’ én de held van Pascal Merciers succesroman ‘Nachttrein naar Lissabon’, die zich weet te bevrijden. De laatste laat de vermenselijking van de man zien, het meest actuele en hoopgevende verhaal.


Deze lezing is gebaseerd op haar laatste boek, Radeloze helden. De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film, dat in 2023 verscheen.


Na afloop is er gelegenheid tot kopen en laten signeren van haar boeken.
Er is live muziek van Flower to the People en ruimte om te praten en gewoon gezellig bijeen te zijn.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden