Jaloezie en geweld

'Ik heb altijd gedacht dat geweld binnen relaties alleen onder hetero's bestond, maar inmiddels heb ik aan den lijve ondervonden dat het iedereen kan overkomen. Mijn vrouw slaat me met enige regelmaat. De aanleiding is eigenlijk altijd dezelfde: jaloezie. Die kan op allerlei momenten de kop opsteken. Als ik een vriendin wil gaan opzoeken bijvoorbeeld, maar ook als ik een dag met een vrouwelijke collega heb moeten optrekken vanwege een werktaak. De laatste situatie kan ik niet vermijden, de eerste wel, en dat doe ik ook steeds vaker. Alleen merk ik nu dat ik me zo meer en meer isoleer. Dingen in het verborgene doen is geen optie, want dat heeft ze een keer ontdekt en toen brak de hel pas echt los.

Hoeveel pijn het geweld me ook doet, letterlijk en figuurlijk, ik houd nog steeds van mijn vrouw. Altijd heeft ze weer spijt van haar losse handjes en ik geloof haar. Ik schaam me voor deze situatie en kan mijn verhaal niet aan anderen kwijt. Wie gaat mij geloven? Zo zijn vrouwen toch niet? Wat zou jij doen?'

 

Maak een keuze

'Het komt zeker voor, geweld in niet-heterorelaties. Juist omdat we al anders zijn dan de norm, kan het extra moeilijk zijn om te vertellen dat zoiets naars als dit je overkomt in je relatie. In eenzaamheid hiermee zitten lost het probleem evenwel niet op en met een beetje pech wordt het erger. Je schrijft al dat je jezelf isoleert, en dat is wat mij betreft een extra rode vlag. Ik vind het dapper dat je hier je vraag stelt, want dat is een eerste stap in de richting van verandering.
Het klinkt alsof er vanuit je vrouw sprake is van 'warm' geweld. Zij wordt bang (noem het jaloers) en ze heeft geen gezonde manier van daarmee omgaan, maar ze is wel als de dood om jou te verliezen. Haar gevoel voor jou is in basis liefhebbend: warm. Dat is anders dan 'koud' geweld, dan is iemand laaiend boos en botviert dat op wie in de buurt is; zo klinkt jullie situatie niet. In beide situaties is het geweld hoe dan ook niet goed te praten en moet dat stoppen.
Is er sprake van warm geweld, dan is de band tussen jullie er nog en dat is (soms) (nog) iets om je voor in te zetten, vanuit jullie allebei. Maar het begint bij een keus die jij hebt te maken: wil je (vooralsnog) met haar door en dit serieuze probleem samen uitwerken, of is het toch echt beter om weg

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder

Caribisch & queer

Hoe zit het precies met het roze leefklimaat in het Caribisch gebied? Homoseksualiteit is nog strafbaar in zes verschillende gebieden, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden