Roze Reuzen

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 maart 2024
Tijd: 17:00-19:00
Type: Festival
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/

Locatie:

Naam: IHLIA LGBTI Heritage
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Maart is Queer Geschiedenismaand en bij deze nodigen we je uit om op 1 maart van 17.00 – 19.00 uur de start van deze maand feestelijk af te trappen bij IHLIA LGBTI Heritage in OBA Oosterdok, Amsterdam voor een mooi programma.


Tijdens dit programma lanceren we de podcast Roze Reuzen, openen we de bijbehorende expositie en proosten we op Queer Geschiedenismaand 2024.


Podcast Roze Reuzen


In deze eerste serie van de podcast interviewt historicus Mark Bergsma (van bureau voor publiekshistorische projecten Van Gisteren) vijf personen die zich al decennialang inzetten voor emancipatie en die de diversiteit binnen de lhbtiq+-gemeenschap zichtbaar maken. Hoe zijn deze mensen opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd en wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie? En hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?


Programma 1 maart


Mark Bergsma gaat deze middag in het OBA Theater live in gesprek met de ‘Roze Reuzen’ die hij voor de podcast geïnterviewd heeft. Te gast zijn: Lionel Jokhoe (o.a. SuHo), Marty van Kerkhof (o.a. Rooie Flikkers), Maaike Meijer (o.a. Paarse September), Corine van Dun (transemancipatie), en Twie Tjoa (ZMV-beweging).


Wat maakt hen iconen en hoe kijken zij zelf terug op bepaalde momenten uit de Nederlandse emancipatiegeschiedenis?


Meer weten over de Nederlandse lhbtiq+-geschiedenis? Op de website With Pride vind je honderd vensters met queerverhalen uit het archief.


De Surinaams-Nederlandse singer-songwriter Xillan sluit het theaterprogramma af met een muzikale ode aan deze Roze Reuzen.


Op het IHLIA-plein (3e verdieping OBA Oosterdok) gaat vervolgens het programma verder met een borrel ter gelegenheid van de opening van de Roze Reuzen-expositie waarin de verhalen uit de podcasts visueel tot leven komen met materiaal uit het IHLIA-archief. De tentoonstelling is t/m 9 juni op het IHLIA-plein te bezichtigen.


De podcast is vanaf 1 maart online te beluisteren via Spotify en is tot stand gekomen in samenwerking met Van Gisteren en tijdschrift Winq.


Queer Geschiedenismaand


De rest van de maand maart kun je bij onze Queer Geschiedenismaandpartners genieten van de meest uiteenlopende programma's die lhbtiq+-verhalen van toen en nu centraal zetten.


Daag je vrienden uit tijdens de Queer Quiz van Beeld & Geluid in Theater de Landing Amstelveen, volg de Queer Gaze Tour met Roxette Capriles van het Amsterdam Museum, leer meer over Martin Wong in het Stedelijk of over queericoon Leigh Bowery tijdens de Roze Inloop van Amstelring, de kracht van drag vind je bij FLOOR en Humans of Film presenteert Queer migrations: portretten uit Den Haag.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden