Bussemaker vraagt aandacht voor safe houses LHBT-asielzoekers

Minister van Emancipatie, Jet Bussemaker, brengt safe houses voor LHBT-asielzoekers ter inspiratie onder de aandacht van gemeenten. Dat blijkt uit een brief van de bewindsvrouw aan tweeënveertig 'regenbooggemeenten'. Bussemaker vraagt de gemeenten om safe houses in te gaan richten voor roze asielzoekers.Het COC pleitte onlangs in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) en minister Bussemaker voor safe houses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Dijkhoff wil daartoe geen initiatief nemen, zo bleek onlangs uit antwoord op Kamervragen van de PvdA. Bussemaker dus wel.

Zoals op vrijdag 4 december bekend werd, biedt Amsterdam op meerdere locaties aparte opvang aan LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben. Zaanstad biedt opvang en ondersteuning aan LHBT's met een verblijfsvergunning. Bussemaker noemt deze initiatieven ter inspiratie in haar brief en nodigt andere gemeenten uit om ook zulke acties te ontplooien.

Het COC luidde op 22 oktober de noodklok over de veiligheidssituatie van LHBT's in de noodopvang. De organisatie ontving binnen korte tijd klachten van veertien LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de opvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende opvanglocaties.

(Bron: COC)

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op vrijdag 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden