Meemoeders laten zich erkennen in België

In het jaar 2015 lieten 1478 vrouwen in België zich erkennen als meemoeder. Afgelopen jaar was het eerste jaar waarin erkenning mogelijk was via de burgerlijke stand. Voorheen kon dit alleen via een ingewikkelde adoptieprocedure.

Vanaf 1 januari 2015 geldt ook in België dat wanneer een lesbisch koppel dat getrouwd is, een kindje krijgt, beide moeders automatisch juridisch ouder zijn van hun kind. Hierdoor waren er al 267 kinderen die automatisch een afstammingsband met de meemoeder kregen. Ook was het mogelijk om in 2015 kinderen te erkennen die al eerder geboren werden, maar van wie de adoptieprocedure nog niet rond was.

Van de 1478 meemoeders die erkend zijn, wonen er 1081 in Vlaanderen en 311 in Wallonië. Een verklaring is er niet, al heeft demograaf Patrick Deboosere wel een vermoeden. Zo heeft de discussie over het meemoederschap in Vlaanderen veel meer aandacht gekregen dan in Wallonië. Ook zijn er in het Nederlandstalig deel van het land veel meer gehuwde vrouw-vrouwkoppels.  

Bron: zizo-online.be

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden