Meemoeders laten zich erkennen in België

In het jaar 2015 lieten 1478 vrouwen in België zich erkennen als meemoeder. Afgelopen jaar was het eerste jaar waarin erkenning mogelijk was via de burgerlijke stand. Voorheen kon dit alleen via een ingewikkelde adoptieprocedure.

Vanaf 1 januari 2015 geldt ook in België dat wanneer een lesbisch koppel dat getrouwd is, een kindje krijgt, beide moeders automatisch juridisch ouder zijn van hun kind. Hierdoor waren er al 267 kinderen die automatisch een afstammingsband met de meemoeder kregen. Ook was het mogelijk om in 2015 kinderen te erkennen die al eerder geboren werden, maar van wie de adoptieprocedure nog niet rond was.

Van de 1478 meemoeders die erkend zijn, wonen er 1081 in Vlaanderen en 311 in Wallonië. Een verklaring is er niet, al heeft demograaf Patrick Deboosere wel een vermoeden. Zo heeft de discussie over het meemoederschap in Vlaanderen veel meer aandacht gekregen dan in Wallonië. Ook zijn er in het Nederlandstalig deel van het land veel meer gehuwde vrouw-vrouwkoppels.  

Bron: zizo-online.be

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder

Lovato vs. Trump

Demi Lovato lanceert song 'Commander in Chief' en vraagt zich af hoe Trump 's nachts kan slapen met wat hij aanricht. 'We zijn in crisis, mensen gaan dood terwijl jij je zakken vult.'

Lees verder

Elske's B(r)oekje

'Ik ben getrouwd in een korte broek, wil begraven worden in een korte broek en vermoed dat ik zelfs ben geboren in een korte broek (al zegt mijn moeder van niet).'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden