Nieuw record: 39 uur non stop aan het woord tegen anti-homowet

 

 

Het gist en borrelt aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. In de senaat van de Amerikaanse staat Missouri heeft een groep Democratische senatoren een nieuw record gevestigd: zij hebben een ‘filibuster’ van meer dan 39 uur gehouden. Een filibuster is een actie met als doel de stemming over een nieuwe wet te blokkeren of te vertragen. Dit houdt in dat een of meerdere senatoren achter de microfoon plaatsneemt, om vervolgens net zo lang aan het woord te blijven tot stemmen over de nieuwe wet niet (meer) mogelijk is.

Het ging deze keer om een Republikeins voorstel om de ‘religieuze vrijheid’ van burgers in Missouri te beschermen. In de praktijk zou dit betekenen dat de staat niet meer op kan treden tegen mensen die weigeren een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht te sluiten, of die homoseksuelen op een andere wijze discrimineren. Zoals eerder in andere staten, konden ook hier senatoren het niet eens worden over de vraag of dit voorstel nu tot doel had burgerrechten te beschermen, of juist burgerrechten schaadt.  

Acht Democratische senatoren waren van het laatste overtuigd, en namen hiertoe ruim 39 uur het woord. Interessant genoeg schaarden in die tijd Republikeinse senatoren zich aan beide zijden van het debat. De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben inmiddels laten weten achter de filibuster te staan.

Op Twitter wordt senator Maria Chappelle Nadal overstroomd met bedankjes en steunbetuigingen. Een volger schreef: “Bedankt dat je zo’n prachtig persoon bent! Rust nu maar lekker uit en neem een voetmassage.”

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder

Lovato vs. Trump

Demi Lovato lanceert song 'Commander in Chief' en vraagt zich af hoe Trump 's nachts kan slapen met wat hij aanricht. 'We zijn in crisis, mensen gaan dood terwijl jij je zakken vult.'

Lees verder

Elske's B(r)oekje

'Ik ben getrouwd in een korte broek, wil begraven worden in een korte broek en vermoed dat ik zelfs ben geboren in een korte broek (al zegt mijn moeder van niet).'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden