Nieuw record: 39 uur non stop aan het woord tegen anti-homowet

 

 

Het gist en borrelt aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. In de senaat van de Amerikaanse staat Missouri heeft een groep Democratische senatoren een nieuw record gevestigd: zij hebben een ‘filibuster’ van meer dan 39 uur gehouden. Een filibuster is een actie met als doel de stemming over een nieuwe wet te blokkeren of te vertragen. Dit houdt in dat een of meerdere senatoren achter de microfoon plaatsneemt, om vervolgens net zo lang aan het woord te blijven tot stemmen over de nieuwe wet niet (meer) mogelijk is.

Het ging deze keer om een Republikeins voorstel om de ‘religieuze vrijheid’ van burgers in Missouri te beschermen. In de praktijk zou dit betekenen dat de staat niet meer op kan treden tegen mensen die weigeren een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht te sluiten, of die homoseksuelen op een andere wijze discrimineren. Zoals eerder in andere staten, konden ook hier senatoren het niet eens worden over de vraag of dit voorstel nu tot doel had burgerrechten te beschermen, of juist burgerrechten schaadt.  

Acht Democratische senatoren waren van het laatste overtuigd, en namen hiertoe ruim 39 uur het woord. Interessant genoeg schaarden in die tijd Republikeinse senatoren zich aan beide zijden van het debat. De Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben inmiddels laten weten achter de filibuster te staan.

Op Twitter wordt senator Maria Chappelle Nadal overstroomd met bedankjes en steunbetuigingen. Een volger schreef: “Bedankt dat je zo’n prachtig persoon bent! Rust nu maar lekker uit en neem een voetmassage.”

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden