15 jaar homohuwelijk in Nederland

 

spinoza amsterdam

 

Op 1 april 2001 had Nederland een historische primeur van wereldformaat: ons land werd de eerste plek ter wereld waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen.

Die dag werd in Amsterdam de huwelijksceremonie voltrokken van drie homostellen en een lesbisch paar. De gemeente Amsterdam heeft nu op haar Facebookpagina een leuk filmpje gezet, met beelden van die dag.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn sindsdien 21 duizend paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje gestapt. Het huwelijk werd in 2001 opengesteld door het tweede ‘paarse’ kabinet, na een lange strijd van Gaykrant, COC en talloze politici en activisten.

Inmiddels hebben negentien landen het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht, waaronder sinds 2015 ook de Verenigde Staten van Amerika.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Tell Me Why

Videogame met een transgender hoofdrolspeler wordt overladen met nominaties en awards; maatschappelijke thema's zijn verweven in het verhaal van Tyler en Alyson.

Lees verder

Dales Prijs 2021

Lesbisch Archief Nijmegen krijgt Burgemeester Dales Prijs: 'De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.' De uitreiking is te volgen via livestream.

Lees verder

Inclusieve diversiteit

We vragen inclusiviteit, maar we kijken niet genoeg binnen onze eigen gemeenschap. Dit is de perfecte tijd om tot nieuwe inzichten te komen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden