15 jaar homohuwelijk in Nederland

 

spinoza amsterdam

 

Op 1 april 2001 had Nederland een historische primeur van wereldformaat: ons land werd de eerste plek ter wereld waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen.

Die dag werd in Amsterdam de huwelijksceremonie voltrokken van drie homostellen en een lesbisch paar. De gemeente Amsterdam heeft nu op haar Facebookpagina een leuk filmpje gezet, met beelden van die dag.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn sindsdien 21 duizend paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje gestapt. Het huwelijk werd in 2001 opengesteld door het tweede ‘paarse’ kabinet, na een lange strijd van Gaykrant, COC en talloze politici en activisten.

Inmiddels hebben negentien landen het huwelijk opengesteld voor paren van gelijk geslacht, waaronder sinds 2015 ook de Verenigde Staten van Amerika.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

'Sluit niemand buiten'

Paus pleit voor 'wettelijke bescherming voor paren van gelijk geslacht', een 'grote stap voorwaarts' binnen de katholieke kerk.

Lees verder

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden