Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

 Gay refugee

 

Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

Onder deze aanhef doet Movisie, het ‘landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken’, een moreel appèl op staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om COA-opvanglocaties beter te faciliteren bij het tegengaan van discriminatie en geweld tegen LBGT-asielzoekers.

De veiligheid van LBGT’ers in asielzoekerscentra is een actueel vraagstuk. Movisie loopt in de praktijk vaak tegen willekeur aan, waar het gaat om maatregelen door COA-opvanglocaties:

“Op de ene locatie wordt proactief aandacht besteed aan minderheden en meteen ingegrepen bij pesten en intimidatie, terwijl het op andere locaties moet komen tot geweld alvorens er ingegrepen wordt. En soms wordt het probleem zelfs helemaal ontkend.” 

Berichten over misstanden en (gewelddadige) incidenten hebben de Tweede Kamer ertoe bewogen specifieke voorzieningen voor LBGT’ers te treffen. Maar nog niet alle COA-locaties beschikken over deze voorzieningen. Movisie roept de staatssecretaris op om deze locaties beter in staat te stellen discriminatie van en geweld tegen LBGT’ers aan te pakken.

De Movisie petitie is ondertekend door verschillende Nederlandse gemeenten, alsook door landelijke organisaties als COC Nederland en IHLIA.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op vrijdag 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden