Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

 Gay refugee

 

Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

Onder deze aanhef doet Movisie, het ‘landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken’, een moreel appèl op staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om COA-opvanglocaties beter te faciliteren bij het tegengaan van discriminatie en geweld tegen LBGT-asielzoekers.

De veiligheid van LBGT’ers in asielzoekerscentra is een actueel vraagstuk. Movisie loopt in de praktijk vaak tegen willekeur aan, waar het gaat om maatregelen door COA-opvanglocaties:

“Op de ene locatie wordt proactief aandacht besteed aan minderheden en meteen ingegrepen bij pesten en intimidatie, terwijl het op andere locaties moet komen tot geweld alvorens er ingegrepen wordt. En soms wordt het probleem zelfs helemaal ontkend.” 

Berichten over misstanden en (gewelddadige) incidenten hebben de Tweede Kamer ertoe bewogen specifieke voorzieningen voor LBGT’ers te treffen. Maar nog niet alle COA-locaties beschikken over deze voorzieningen. Movisie roept de staatssecretaris op om deze locaties beter in staat te stellen discriminatie van en geweld tegen LBGT’ers aan te pakken.

De Movisie petitie is ondertekend door verschillende Nederlandse gemeenten, alsook door landelijke organisaties als COC Nederland en IHLIA.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

'Sluit niemand buiten'

Paus pleit voor 'wettelijke bescherming voor paren van gelijk geslacht', een 'grote stap voorwaarts' binnen de katholieke kerk.

Lees verder

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden