Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

 Gay refugee

 

Leven in vrijheid en veiligheid, dat wilt u toch ook?

Onder deze aanhef doet Movisie, het ‘landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken’, een moreel appèl op staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om COA-opvanglocaties beter te faciliteren bij het tegengaan van discriminatie en geweld tegen LBGT-asielzoekers.

De veiligheid van LBGT’ers in asielzoekerscentra is een actueel vraagstuk. Movisie loopt in de praktijk vaak tegen willekeur aan, waar het gaat om maatregelen door COA-opvanglocaties:

“Op de ene locatie wordt proactief aandacht besteed aan minderheden en meteen ingegrepen bij pesten en intimidatie, terwijl het op andere locaties moet komen tot geweld alvorens er ingegrepen wordt. En soms wordt het probleem zelfs helemaal ontkend.” 

Berichten over misstanden en (gewelddadige) incidenten hebben de Tweede Kamer ertoe bewogen specifieke voorzieningen voor LBGT’ers te treffen. Maar nog niet alle COA-locaties beschikken over deze voorzieningen. Movisie roept de staatssecretaris op om deze locaties beter in staat te stellen discriminatie van en geweld tegen LBGT’ers aan te pakken.

De Movisie petitie is ondertekend door verschillende Nederlandse gemeenten, alsook door landelijke organisaties als COC Nederland en IHLIA.

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden