Amerikaanse presidentskandidaat spreekt met twee monden

 

Op de Zij aan Zij redactie blijven we ons verbazen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Of liever gezegd: over de kandidaten. Republikein Ted Cruz heeft inmiddels zijn ‘running mate’ aangewezen; de persoon die – mocht Cruz de verkiezingen winnen – vicepresident wordt.  

Cruz’ kandidatuur staat op de tocht, zeker na de slecht verlopen voorkiezingen eerder deze week, waarbij hij verloor van concurrent Donald Trump. Hoogste tijd om de hulptroepen in te roepen; en zo heeft Cruz al in een vroeg stadium zijn running mate bekend gemaakt.

Het gaat om Carly Fiorina, de enige vrouw in de verkiezingsrace aan Republikeinse zijde. In februari gooide zij als presidentskandidaat het bijltje erbij neer, en nu gaat zij zich sterk maken aan de zijde van Cruz. Fiorina presenteert zichzelf als een succesvolle, praktisch ingestelde zakenvrouw. Van 1999 tot 2006 gaf zij leiding aan het megaconcern Hewlett Packard (HP). In het verleden heeft zij zich meerdere malen uitgesproken tegen de discriminatie van vrouwen op de werkvloer en inkomensongelijkheid gebaseerd op sekse.

Maar waar het gaat om burgerrechten in bredere zin, daar wordt het beeld, zoals bij wel meer presidentskandidaten, diffuus. Want waar Fiorina opkomt voor de rechten van vrouwen in economische zin, daar laat zij hen aan hun lot over op het gebied van gezondheid en maatschappelijk welzijn. Zo is zij uitgesproken ‘pro-life’ (tegen abortus), en tegen het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof, dat ‘marriage equality’ in alle 50 staten toestaat, wil zij ongedaan laten maken. Maar zij is wel weer vóór civil-unions (de Amerikaanse versie van het samenlevingscontract) tussen twee mannen of vrouwen. Want discriminatie mag niet. Of zoiets.

Carly Fiorina lijkt met twee monden te spreken, en schurkt daarmee aan tegen die andere Republikein: Donald Trump. Waar hij eerst jarenlang ‘pro-choice’ (voor het recht op abortus) was, daar is hij nu oprecht ‘pro-life’ (tégen het recht op abortus). Ongetwijfeld is er goed nagedacht over de strategie van beide kandidaten. Of het ook door de kiezer beloond wordt, zal later dit jaar blijken.

“Women are the majority of this nation. We are half the potential of this nation, and this nation will be better off when every woman has the opportunity to live the life she chooses.”

(Carly Fiorina)

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Inclusieve diversiteit

We vragen inclusiviteit, maar we kijken niet genoeg binnen onze eigen gemeenschap. Dit is de perfecte tijd om tot nieuwe inzichten te komen.

Lees verder

Verkiezingsdebat 2021

COC Nederland: Wat gaan politici doen tegen de geweldsincidenten tegen LHBTI's? Moet zogenaamde 'LHBTI-genezing' verboden worden? Livecast op 5 februari.

Lees verder

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden