Amerikaanse presidentskandidaat spreekt met twee monden

 

Op de Zij aan Zij redactie blijven we ons verbazen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Of liever gezegd: over de kandidaten. Republikein Ted Cruz heeft inmiddels zijn ‘running mate’ aangewezen; de persoon die – mocht Cruz de verkiezingen winnen – vicepresident wordt.  

Cruz’ kandidatuur staat op de tocht, zeker na de slecht verlopen voorkiezingen eerder deze week, waarbij hij verloor van concurrent Donald Trump. Hoogste tijd om de hulptroepen in te roepen; en zo heeft Cruz al in een vroeg stadium zijn running mate bekend gemaakt.

Het gaat om Carly Fiorina, de enige vrouw in de verkiezingsrace aan Republikeinse zijde. In februari gooide zij als presidentskandidaat het bijltje erbij neer, en nu gaat zij zich sterk maken aan de zijde van Cruz. Fiorina presenteert zichzelf als een succesvolle, praktisch ingestelde zakenvrouw. Van 1999 tot 2006 gaf zij leiding aan het megaconcern Hewlett Packard (HP). In het verleden heeft zij zich meerdere malen uitgesproken tegen de discriminatie van vrouwen op de werkvloer en inkomensongelijkheid gebaseerd op sekse.

Maar waar het gaat om burgerrechten in bredere zin, daar wordt het beeld, zoals bij wel meer presidentskandidaten, diffuus. Want waar Fiorina opkomt voor de rechten van vrouwen in economische zin, daar laat zij hen aan hun lot over op het gebied van gezondheid en maatschappelijk welzijn. Zo is zij uitgesproken ‘pro-life’ (tegen abortus), en tegen het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof, dat ‘marriage equality’ in alle 50 staten toestaat, wil zij ongedaan laten maken. Maar zij is wel weer vóór civil-unions (de Amerikaanse versie van het samenlevingscontract) tussen twee mannen of vrouwen. Want discriminatie mag niet. Of zoiets.

Carly Fiorina lijkt met twee monden te spreken, en schurkt daarmee aan tegen die andere Republikein: Donald Trump. Waar hij eerst jarenlang ‘pro-choice’ (voor het recht op abortus) was, daar is hij nu oprecht ‘pro-life’ (tégen het recht op abortus). Ongetwijfeld is er goed nagedacht over de strategie van beide kandidaten. Of het ook door de kiezer beloond wordt, zal later dit jaar blijken.

“Women are the majority of this nation. We are half the potential of this nation, and this nation will be better off when every woman has the opportunity to live the life she chooses.”

(Carly Fiorina)

Reageer:

Recent nieuws:

Ellie Lust: Onweerstaanbaar

Wat is de aantrekkingskracht van deze stoere vrouw met blond stekeltjeskapsel? Hoe kan het dat een politiewoordvoerder is uitgegroeid tot een volksheld?

Lees verder

Marrakech

Rozer kan niet in Marokko. 'Juist voor vrouwen is er buiten de gebaande paden veel interessants te ontdekken. Mariëtte laat het je zien.

Lees verder

Meer dan 25 jaar samen?

Hoe houdt de relatie, de liefde, het samenzijn stand? Welke hobbels hebben jullie samen genomen? Hoe blijf je jezelf? Waarop had jullie relatie mis kunnen lopen?

Lees verder
Meer nieuws