Je kop eraf

rainbow flag

Op deze dag van de vrijheid komt de Belgische krant De Morgen met een opmerkelijk artikel over jonge lesbische vrouwen in Rusland. Het lijkt een onmogelijke spagaat: in een samenleving waar LBGT’ers min of meer tot staatsvijand zijn gemaakt, en ‘homo-propaganda’ strafbaar is, je toch vrij voelen. In het moderne Rusland kun je blijkbaar homoseksueel én patriot zijn. Of is deze vrijheid een illusie? 

Ondertussen wordt volgens the Guardian de situatie van LBGT’ers in een andere uithoek van de voormalige Sovjet Unie steeds nijpender. In Kyrgyzstan, waar twee jaar geleden na een relatief liberale koers van enkele decennia ook wetten tegen ‘homopropaganda’ zijn aangenomen, lijden veel LBGT’ers onder dagelijkse bedreigingen en geweld. Van online boodschappen als ‘we snijden je kop eraf’, afpersing door de politie - die geld wil zien voor het geheimhouden van iemands identiteit - tot ‘corrigerende verkrachting’ van homoseksuele mannen en vrouwen. Veelzeggend zijn de tekeningen bij het artikel, blijkbaar durfden de geïnterviewden het niet aan om met een foto in de krant te komen. 

Wat artikelen als deze laten zien, is dat vrijheid - échte vrijheid - kwetsbaar is, en niet alleen gevierd mag worden maar ook bewaakt.

Zij aan Zij wenst je een fijne Bevrijdingsdag.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden