Feminisme in stripvorm

 

miss marvel                           Miss Marvel

Vroeger waren stripverhalen het exclusieve terrein van (blanke) jongens en mannen. Maar de laatste jaren zijn vrouwelijke tekenaars en schrijvers in opmars in de wereld van comics. Bijvoorbeeld in een geheel nieuw discipline: de stripjournalistiek. 

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2016 van 1 t/m 12 juni kun je kennis maken met stripjournalistiek in de tentoonstelling Drawing Modern Feminism.

In een wereld waarin nieuwsvoorziening wordt beheerst door clickbait, headlines en hoaxes, en niemand tijd heeft voor duizend woorden, zegt beeld des te meer. Vandaar de groeiende populariteit van stripjournalistiek.

Ook leidt de toenemende digitalisering van deze tijd tot een revival van het feminisme, in een nieuwe gedaante: die van inclusiviteit.

In Drawing Modern Feminism pakken jonge, vrouwelijk stripmakers een aantal hedendaagse thema's bij de kop, zoals: vrouwenrechten, vrouwen en gezondheidszorg, gendertransitie en 'becoming muslim miss manga'.

In het kader van de expositie organiseert LOVER op 9 juni een workshop/debat over stripjournalisitiek. 

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden