Zij aan Zij blijft op voor Milk

 

Hoe later het uur, des te beter de film.

Voor nachtuiltjes is Milk (2008), vanavond op NPO 3, een absolute aanrader.

Milk vertelt het verhaal van de legendarische Harvey Milk (gespeeld door Sean Penn, die hiervoor een Oscar kreeg). Harvey Milk was wethouder in San Francisco en kwam als eerste politicus in de Amerikaanse geschiedenis uit de kast. 

We schrijven de roerige jaren '70; de tijd van politierazzia's in bars, maar ook van groeiend zelfbewustzijn en weerbaarheid in de homogemeenschap. Mooi is te zien hoe in die jaren de homogemeenschap en lesbische gemeenschap nader tot elkaar komen, na lang twee gescheiden werelden te zijn geweest. De toenadering tussen de twee communities zou uiteindelijk in een stroomversnelling raken in de jaren '80, met de AIDS epidemie. Maar zover gaat het verhaal van Milk niet. De film eindigt met de dood van Harvey Milk in 1978, als hij door een politieke rivaal, de conservatief Dan White, wordt vermoord. 

Milk is een eerbetoon aan een man die een cruciale rol heeft gespeeld in het (politieke) bewustwordingsproces van de Amerikaanse gay community.

 

Milk

Vrijdag 19 augustus

NPO 3

23.50 - 01.50 uur

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Eindelijk weten wat seks is

Seks is een handeling, maar ook een geschenk, een identiteit, een belofte en een beroep: Linda Duits analyseert seks vanuit verschillende perspectieven.

Lees verder

'Sluit niemand buiten'

Paus pleit voor 'wettelijke bescherming voor paren van gelijk geslacht', een 'grote stap voorwaarts' binnen de katholieke kerk.

Lees verder

Mix van pot en pink

Poink viert haar jubileum: Al 10 jaar activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, en Lenny Janssen trekt de kar.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden