Zij aan Zij blijft op voor Milk

 

Hoe later het uur, des te beter de film.

Voor nachtuiltjes is Milk (2008), vanavond op NPO 3, een absolute aanrader.

Milk vertelt het verhaal van de legendarische Harvey Milk (gespeeld door Sean Penn, die hiervoor een Oscar kreeg). Harvey Milk was wethouder in San Francisco en kwam als eerste politicus in de Amerikaanse geschiedenis uit de kast. 

We schrijven de roerige jaren '70; de tijd van politierazzia's in bars, maar ook van groeiend zelfbewustzijn en weerbaarheid in de homogemeenschap. Mooi is te zien hoe in die jaren de homogemeenschap en lesbische gemeenschap nader tot elkaar komen, na lang twee gescheiden werelden te zijn geweest. De toenadering tussen de twee communities zou uiteindelijk in een stroomversnelling raken in de jaren '80, met de AIDS epidemie. Maar zover gaat het verhaal van Milk niet. De film eindigt met de dood van Harvey Milk in 1978, als hij door een politieke rivaal, de conservatief Dan White, wordt vermoord. 

Milk is een eerbetoon aan een man die een cruciale rol heeft gespeeld in het (politieke) bewustwordingsproces van de Amerikaanse gay community.

 

Milk

Vrijdag 19 augustus

NPO 3

23.50 - 01.50 uur

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Tell Me Why

Videogame met een transgender hoofdrolspeler wordt overladen met nominaties en awards; maatschappelijke thema's zijn verweven in het verhaal van Tyler en Alyson.

Lees verder

Dales Prijs 2021

Lesbisch Archief Nijmegen krijgt Burgemeester Dales Prijs: 'De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.' De uitreiking is te volgen via livestream.

Lees verder

Inclusieve diversiteit

We vragen inclusiviteit, maar we kijken niet genoeg binnen onze eigen gemeenschap. Dit is de perfecte tijd om tot nieuwe inzichten te komen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden