Meerouderschap: begin december duidelijkheid over grotere rechtsgelijkheid

 

 

Steeds meer mensen vormen een meeroudergezin, bijvoorbeeld een lesbisch paar dat een kind opvoedt met een biman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om duizenden gezinnen in Nederland. Volgens de wet mag een kind nu niet meer dan twee ouders hebben. Dat kan kinderen in meeroudergezinnen in grote juridische en financiële problemen brengen.

Daarom heeft het COC kort geleden samen met Ouders van Nu en de stichting Meer dan Gewenst een petitie aangeboden in Den Haag. In deze petitie, ondertekend door bijna 5000 mensen, vragen zij aandacht voor de rechtsongelijkheid waar meeroudergezinnen mee te maken krijgen, en roepen de politiek op hier iets aan te doen.  

COC-voorzitter Tanja Ineke: "Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn. Het is in het belang van kinderen in meeroudergezinnen dat hun juridische situatie past bij de feitelijke situatie waarin ze opgroeien."

Minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) zegt de noodzaak van een grotere rechtsgelijkheid voor meeroudergezinnen in te zien. Hij heeft de kwestie voorgelegd aan de Staatscommissie Herijking Ouderschap. Zij komt begin december met een voorstel voor minister Van der Steur en de Tweede Kamer.

 

 

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden