Kari's woensdagblog: Geen vader?

 

Kari en haar vrouw zijn de trotse ouders van Isaya. In haar blog vertelt Kari over het lesbisch moederschap; de uitdagingen en obstakels, en de vele geluksmomenten. Vorige week zoomde zij in op de juridische kant van de zaak, en hoe haar situatie op dat punt wel/niet verschilt van hetero-ouders. Maar zijn gay ouders in het dagelijks leven ook anders?

Deze week: Zal ze geen vader missen?

Iedereen die ons kent, weet dat Isaya alles krijgt wat ze nodig heeft, van ons: haar moeders. Maar soms krijgen we wel vragen van andere mensen over ‘haar vader’. Deze vragen worden meestal gesteld vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid. Ze voelen niet als een belediging of bedreiging. We leggen dan uit dat Isaya geen vader heeft (we hebben een donor), maar wel twee ouders.

Eén ouder heeft haar negen maanden in haar buik gedragen. De andere ouder schilderde muren, zette kinderwagens in elkaar en kwam mee naar iedere afspraak bij de verloskundige.

Eén ouder is na uren puffen, kreunen en steunen van haar bevallen. De andere ouder was bij iedere wee, ving Isaya op toen ze ter wereld kwam en knipte de navelstreng door.

Eén ouder heeft haar ruim vijftien maanden borstvoeding gegeven. De andere ouder maakte kolfapparatuur schoon, gaf flesjes en zit geduldig naast Aya als ze haar maaltijden over de vloer uitveegt.

Eén ouder wordt eindeloos vaak wakker, iedere nacht, om Isaya te troosten en knuffelen. De andere ouder werkt fulltime zodat er brood op de plank komt.

Eén ouder draagt haar uren en uren in de draagzak. De andere ouder vindt dat maar tuttig gedoe en gebruikt liever de Bugaboo.

Eén ouder kan niet wachten tot Isaya op ballet mag en trekt haar vooral roze aan. De andere ouder zal later aan de zijlijn staan bij het voetbal en heeft liever blauw.

Eén ouder houdt van make-up, doet aan yoga en leest de Harper’s Bazaar. De andere ouder kan geen enkel make-up merk noemen, doet aan vechtsporten en denkt waarschijnlijk dat de HB een echte bazaar is.

Eén ouder weet precies welke maat Isaya heeft, wanneer zij voor het laatst verkouden was en hoe  laat ze moe wordt. De andere ouder maakt haar voortdurend aan het lachen en daagt haar uit om nieuwe dingen te proberen.

Eén ouder heeft uren besteed aan het maken van een fotoalbum en het roze schilderen van haar meubeltjes. De andere ouder heeft een indrukwekkende gereedschapskist, zet het vuilnis buiten en zorgt voor de auto.

Eén ouder blijft nachten met haar wakker als ze ziek is. De andere ouder blijft kalm als Isaya zich bezeert en weet wanneer ze ‘nee’ moet zeggen.

Eén ouder houdt zoveel van haar, dat ze het moeilijk vindt om grenzen aan te geven. Eén ouder houdt zoveel van haar, dat ze grenzen aangeeft.

Zoals je kunt zien heeft Isaya twee ouders die onvoorwaardelijk van haar houden en allebei andere kwaliteiten bij de opvoeding in brengen. Dus als mensen mij vragen of ze een vader zal missen, zeg ik vol zelfvertrouwen: “Nee.” We vullen elkaar aan, waardoor Aya niets tekort komt. Ik ben de zachte moeder-koe, mijn vrouw de coole mama. Het draait allemaal om liefde en dat is er in overvloed. We zijn eigenlijk een doodnormaal gezin. Alleen shoppen we misschien iets vaker… ;)

Kari van der Heide

www.columnsbykari.com

columnsbykari@gmail.com

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden