European Lesbian* Conference

Tussen 6 en 8 oktober is er in Wenen de eerste European Lesbian* Conference. Een conferentie om lesbiennes te empoweren en inspireren. De conferentie moet leiden tot een European Lesbian* Organization.

Maria von Känel, de drijvende kracht achter de conferentie: "Europese lesbiennes* missen fundamentele tools om lesbofobie, seksisme, vrouwenhaat en racisme en alle discriminaties die leden van onze gemeenschap meemaken, te bestrijden. De afgelopen vijf decennia hebben uitmuntende lesbische* activisten hun energie gewijd aan de tegenkantingen die indirect gelinkt zijn aan hun eigen behoeften en dus maatschappelijke veranderingen geholpen."

Vorig jaar, tijdens de jaarlijkse ILGA-Europe, werd voor het eerst in jaren een workshop georganiseerd specifiek voor lesbiennes. Activisten ontmoetten elkaar en kwamen tot de conclusie dat er een gemeenschappelijke behoefte is aan de focus op zichtbaarheid en netwerken.

Samenwerkingsplatform

ELC1

 "Diversiteit staat centraal. Omdat we lesbische* activisten willen empoweren, willen we de komst van deelnemers helpen financieren. Niet iedereen heeft immers hiervoor de middelen. Lesbiennes* met een laag inkomen zullen een beurs kunnen vragen. Hoe meer donaties, hoe meer mensen aanwezig kunnen zijn," aldus Von Känel. "Het doel van de conferentie is om strategieën uit te werken om op lange termijn kennis, ervaring, acties en getuigenissen voor feministen en lesbiennes* uit te wisselen. Hoe kan je zichtbaarheid van lesbiennes* en feministen in openbare ruimte verhogen? Hoe kan de expertise van lesbiennes* in de media versterken? Hoe collectieve woonruimtes voor oudere lesbiennes* opstarten? Hoe specifiek medisch onderzoek over lesbische* gezondheid en welzijn promoten? Hoe lesbofobie, homofobie, transfobie en seksisme aankaarten? De conferentie wil een samenwerkingsplatform voor lesbiennes* in Europa opstarten. Zo moet er een kaart komen van feitelijke lesbische* actiegroepen in Europa en een database van lesbische* activisten en experts."

De asterisk*: "De conferentie moet inclusief zijn. We staan erop de conferentie lesbisch te noemen, hoewel we beseffen dat, zoals bij elke categorie of etiket, deze bewoording onvoldoende is om de diversiteit in onze gemeenschappen te omschrijven. Het gebruik van het woord 'lesbisch' maakt deel uit van de ijver voor zichtbaarheid, empowerment en vertegenwoordiging. We gebruiken 'lesbisch' met een asterisk om iedereen te omvatten die zich als lesbisch, biseksueel of queer identificeert en al wie zich betrokken voelt met lesbisch* activisme."

Bron: ZiZo-online, EuropeanLesbianConference.org

elc

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden