COC-prijs voor André van Duin en Miriam van der Have

Bob angelo Penning

De Bob Angelo Penning van het COC wordt dit jaar toegekend aan komiek André van Duin en intersekse activist Miriam van der Have. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penningen uit op zondagavond 22 januari, tijdens COC’s True Colors in een uitverkocht Paradiso Amsterdam. In haar nieuwjaarsspeech riep Ineke de aanwezigen op om LHBTI-belangen te laten meewegen als ze op 15 maart een stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. 

André van Duin
André van Duin ontvangt de Bob Angelo Penning voor de vanzelfsprekende wijze waarop hij als zeer bekende Nederlander al bijna een halve eeuw bijdraagt aan de acceptatie van homoseksualiteit. Het COC roemt de wijze waarop Van Duin vanaf het begin van zijn carrière in de jaren zeventig open was over zijn homoseksualiteit, een tijd waarin dat nog verre van vanzelfsprekend was. Het maakt hem volgens het COC tot een vooraanstaand rolmodel, in het bijzonder voor generatiegenoten die worstelden met hun seksuele oriëntatie.

Miriam van der Have 
Miriam van der Have ontvangt de Penning voor haar voorbeeldige inzet voor de emancipatie van intersekse personen in Nederland en de wereld. Intersekse personen worden geboren worden met een lichaam dat niet (geheel) voldoet aan de normatieve biologische definitie van man of vrouw.

Het COC prijst Van der Have voor het feit dat ‘intersekse’ mede dankzij haar in korte tijd nationaal en internationaal een begrip werd. Dat leidde tot media aandacht, onderzoek en het eerste overheidsbeleid. Zo dienden D66, PvdA en GroenLinks onlangs een initiatiefwetsvoorstel in dat beoogt om intersekse personen tegen discriminatie te beschermen. Van der Have’s inzet droeg ertoe bij dat intersekse op de agenda kwam van de Europese Unie, de Raad van Europa en de VN.

Van der Have is drijvende kracht achter de Nederlandse en Europese belangenorganisaties voor intersekse personen,  Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) en Organisation Intersex International Europe (OII Europe).

Nieuwjaarsboodschap
In haar nieuwjaarsspeech in Paradiso riep Ineke de aanwezigen op om LHBTI-belangen te laten meewegen wanneer ze op 15 maart een stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze sprak haar zorg uit over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar de regering Trump LHBTI-rechten mogelijk zal terugdraaien. Ineke wees er op dat ook in Nederland momenteel een wetsvoorstel wordt behandeld om het discriminatieverbod af te zwakken. Het COC organiseert op vrijdagavond 3 februari een verkiezingsdebat met politieke kopstukken in de Amsterdamse Rode Hoed.  

Bob Angelo Penning
De Bob Angelo Penning is vernoemd naar de schuilnaam van Niek Engelschman, oprichter en eerste voorzitter van het COC. De Bob Angelo Penning werd ingesteld in 1991. Tot de winnaars behoren Erwin Olaf, Boris Dittrich, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Hans van Manen, Judith Schuyf, Andreas Burnier, Arie Boomsma, de jeugdserie SpangaS en Zij aan Zij's uitgever en hoofdredacteur Maria van Oosten: (Zij) 'zette als oprichter van Zij aan Zij niet alleen een prachtige glossy neer, maar vooral ook een niet meer weg te denken platform waar lesbische en biseksuele vrouwen herkenning, erkenning en rolmodellen vinden, leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland.'

Bron: COC Nederland

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ik wil geen prik

Hoogstpersoonlijk: 'We hebben de godganse tijd ruzie. Ik vind dat mijn vriendin onnodige risico's neemt, en zij is haar geduld met mij aan het verliezen; Ik ben als de dood voor naalden.'

Lees verder

Tell Me Why

Videogame met een transgender hoofdrolspeler wordt overladen met nominaties en awards; maatschappelijke thema's zijn verweven in het verhaal van Tyler en Alyson.

Lees verder

Dales Prijs 2021

Lesbisch Archief Nijmegen krijgt Burgemeester Dales Prijs: 'De namen van LANijmegen en Ien Dales zijn vanaf die dag voor altijd eervol verbonden.' De uitreiking is te volgen via livestream.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden