Alle mannen hand in hand: reacties op hate crime

mannenhandinhand

"We laten bijna nooit in het openbaar zien dat we een relatie hebben, maar we hadden wat gedronken, het was donker op straat en er waren bijna geen mensen, dus hielden we elkaars hand vast," vertellen Jasper en Ronnie aan RTL Nieuws. 'Dat ging goed, tot ze bij de Nelson Mandelabrug kwamen. Daar stond een groep van zes tot acht jongeren. Jasper: "Volgens mij waren het Marokkanen. Ze begonnen te schreeuwen: vies, vuil, homo's, dat soort kreten. We riepen wat terug en liepen door, maar ineens kwamen ze achter ons aan."' Jasper en Ronnie wilden helemaal niet vechten, maar het liep toch totaal uit de hand. "Ineens zag ik een jongen een betonschaar uit zijn jas halen en hoorde ik Ronnie schreeuwen: 'Jasper, Jasper, al mijn voortanden zijn uit mijn mond geslagen!'" Jasper vocht zich los en de groep rende weg.' Jasper en Ronnie belden 112, Ronnie's lip werd gehecht in het ziekenhuis.

Barbara Barend twitterde, naar aanleiding van deze mishandeling:bbmannen"Het is overal ter wereld bizar dat twee mannen of twee vrouwen niet in hand kunnen lopen," stelt Barend. "Maar zeker hier in Nederland anno 2017. Mijn vrouw vindt het ook niet prettig." Met de ludieke actie wil de presentatrice aandacht vragen voor deze situatie, zo lezen we in Het Parool.

Haar oproep kreeg veel gehoor en de hashtag #allemannenhandinhand werd in het leven geroepen. Op de sociale media verschijnen overal foto's van mannen hand in hand. Zo kwamen Alexander Pechtold en Wouter Koolmees van D66 hand in hand aan bij de formatiegesprekken in Den Haag.

d66mannenhandOok andere bekende Nederlanders gaven gehoor aan de oproep. NOS verzamelde foto's, het Parool maakte een overzicht van foto's en reacties van BN'ers. Stop geweld tegen homo's, zo luidt het overal.

In Arnhem, waar de mishandeling plaatsvond, zal zaterdag een demonstratie zijn tegen homogeweld, en een buurgemeente heeft vanavond, uit protest tegen de mishandeling van Jasper en Ronnie, de Westervoortsebrug verlicht in regenboogkleuren.

brugmannenhand

"Wij vinden het onacceptabel wat er is gebeurd. Diversiteit hoort bij Nederland, geweld niet. Dat de verlichte brug maar door iedereen gezien mag worden." De waarnemend burgemeester is op bezoek geweest bij de mannen die in elkaar zijn geslagen. Zes merendeels minderjarige verdachten zijn gearresteerd, lezen we op de website van RTL Nieuws.

Dolly Bellefleur vraagt om postzakken vol liefde, voor Ronnie en Jasper. 'Doe je mee? Kan ik binnenkort ook postzakken vol liefde bij hen bezorgen?'

loesje

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden