Alle mannen hand in hand: reacties op hate crime

mannenhandinhand

"We laten bijna nooit in het openbaar zien dat we een relatie hebben, maar we hadden wat gedronken, het was donker op straat en er waren bijna geen mensen, dus hielden we elkaars hand vast," vertellen Jasper en Ronnie aan RTL Nieuws. 'Dat ging goed, tot ze bij de Nelson Mandelabrug kwamen. Daar stond een groep van zes tot acht jongeren. Jasper: "Volgens mij waren het Marokkanen. Ze begonnen te schreeuwen: vies, vuil, homo's, dat soort kreten. We riepen wat terug en liepen door, maar ineens kwamen ze achter ons aan."' Jasper en Ronnie wilden helemaal niet vechten, maar het liep toch totaal uit de hand. "Ineens zag ik een jongen een betonschaar uit zijn jas halen en hoorde ik Ronnie schreeuwen: 'Jasper, Jasper, al mijn voortanden zijn uit mijn mond geslagen!'" Jasper vocht zich los en de groep rende weg.' Jasper en Ronnie belden 112, Ronnie's lip werd gehecht in het ziekenhuis.

Barbara Barend twitterde, naar aanleiding van deze mishandeling:bbmannen"Het is overal ter wereld bizar dat twee mannen of twee vrouwen niet in hand kunnen lopen," stelt Barend. "Maar zeker hier in Nederland anno 2017. Mijn vrouw vindt het ook niet prettig." Met de ludieke actie wil de presentatrice aandacht vragen voor deze situatie, zo lezen we in Het Parool.

Haar oproep kreeg veel gehoor en de hashtag #allemannenhandinhand werd in het leven geroepen. Op de sociale media verschijnen overal foto's van mannen hand in hand. Zo kwamen Alexander Pechtold en Wouter Koolmees van D66 hand in hand aan bij de formatiegesprekken in Den Haag.

d66mannenhandOok andere bekende Nederlanders gaven gehoor aan de oproep. NOS verzamelde foto's, het Parool maakte een overzicht van foto's en reacties van BN'ers. Stop geweld tegen homo's, zo luidt het overal.

In Arnhem, waar de mishandeling plaatsvond, zal zaterdag een demonstratie zijn tegen homogeweld, en een buurgemeente heeft vanavond, uit protest tegen de mishandeling van Jasper en Ronnie, de Westervoortsebrug verlicht in regenboogkleuren.

brugmannenhand

"Wij vinden het onacceptabel wat er is gebeurd. Diversiteit hoort bij Nederland, geweld niet. Dat de verlichte brug maar door iedereen gezien mag worden." De waarnemend burgemeester is op bezoek geweest bij de mannen die in elkaar zijn geslagen. Zes merendeels minderjarige verdachten zijn gearresteerd, lezen we op de website van RTL Nieuws.

Dolly Bellefleur vraagt om postzakken vol liefde, voor Ronnie en Jasper. 'Doe je mee? Kan ik binnenkort ook postzakken vol liefde bij hen bezorgen?'

loesje

Reageer:

Recent nieuws:

Ze maken het steeds uit

Dilemma: Langdurig een vriendin vasthouden lukt me niet. Ik doe zo mijn best, ik snap het niet. Altijd is de vriendin degene die de relatie verbreekt. Wat zou jij doen?

Lees verder

Antwerp Pride

Mooie beelden 'hoffelijkheidscampagne' in Antwerpen nogmaals te zien tijdens de Antwerp Pride: 'We tolereren geen geweld, verbaal of fysiek, tegen de LGBTI-gemeenschap.'

Lees verder

Schaamhaar: ja of nee?

Zij en Seks: Denise (27) weet nog niet of ze haar nieuwe scharrel leuk genoeg vindt om haar haar zin te geven. 'Het voelt onnatuurlijk.'

Lees verder
Meer nieuws Meer achtergrond