Málaga: Een onverwacht roze stedentrip

Málaga is lang ontsnapt aan de aandacht van reizigers naar de Costa del Sol. De historische binnenstad voelt daardoor nog heerlijk authentiek en relaxed. Overdag dwaal je met je lief romantisch door middeleeuwse steegjes en lig je met andere lesbiennes op het strand, ’s avonds duik je het roze nachtleven in. Bescheiden in Málaga zelf of wat wilder in het nabijgelegen Torremolinos. Zij aan Zij deed het voorwerk. Vier dagen lang.


'Lesbiana' zijn in Spanje
Het is wel even wennen. Zit je midden in het superkatholieke Spanje, kom je in de binnenstad van Málaga vrouwenstellen (en hun mannelijke tegenhangers) tegen. Hand in hand, zoenend. Zoenend! Wanneer heb ik dat voor het laatst zó regelmatig in Nederland gezien? Vijf jaar terug? Of langer? Hoe zit het ook al weer met Spanje? Spanje legaliseerde in 2005 het homohuwelijk, leert navraag bij Andalucía Diversidad (andalucialgbt.com), de belangrijkste LHBTI-belangenvereniging in de provincie Andalusië. Maar net als in Nederland betekent dat niet dat alles dik in orde is. Merche, een van de vrijwilligsters die ik er spreek, fronst: “De invloed van de kerk is nog groot. De mensen zijn hier nog steeds heel gelovig. Homoseksualiteit is een zonde. Het scheelt wel dat mensen in Andalusië relaxed zijn. Op straat zijn ze nieuwsgierig naar zo’n same-sex-koppel. Ze vinden het wel grappig. Maar oh wee als hun eigen dochter lesbisch of biseksueel blijkt te zijn. Dan wordt het een ander verhaal!” Merche maakt me samen met collega’s wat wegwijs in roze Málaga. Dat is wel nodig, want een beetje provisorisch gaat het hier wel toe. Roze agenda? Evenementenkalender? Vergeet het! Zoek het lekker zelf uit! Uh, ja, verouderde websites en Facebookpagina’s zijn er genoeg. Ook van andere belangenorganisaties zoals Ojalá (ojalalgtb.org) en Arco Iris (federacionarcoiris.blogspot.com.es). Het circuit is versnipperd en rommelig. Noem het de charme van Spanje. Olé!
 
Hoe kom je waar?
Vervoer
Kijk op skyscanner.nl voor goedkope vluchten. Wil je het roze uitgaansleven niet missen, zorg dan dat je van donderdag tot en met zaterdag in Málaga bent, net als wij. Speciale feestjes (van bijvoorbeeld Donna Bar en Safo Beach) worden helaas pas kort van te voren op Facebook aangekondigd. Van het vliegveld in Málaga is er een uitstekende treinverbinding naar het centrum van de stad.
Accommodatie
Goedkope accommodatie in Málaga en Torremolinos vind je onder meer via hostelz.com. De hostels van Casa Al Sur (casa-al-sur.com) zijn sowieso leuk. Hip of stijlvol en wat duurder zijn de boetiekhotels Batik (alcazabapremiumhostel.com), Dulces & Dreams (dulcesdreamshostel.com) en Villa Lorena (iets buiten het centrum, villalorenamalaga.com). Ook gayvriendelijk zijn de Room Mate Hotels Larios, Valeria en Lola.
Bezienswaardigheden
Bekijk de hotspots op de officiële sites van Málaga (malagaturismo.com) en Andalusië (andalucia.org). Overweeg uitstapjes naar beroemde Andalusische stadjes zoals Ronda en Córdoba of het spectaculaire wandeltraject Caminito del Rey (reserveren verplicht via caminitodelrey.info/en/).


Torremolinos
Toegegeven, schrijvend over roze Málaga rees het bange vermoeden dat ik niet aan Torremolinos kon ontsnappen. Negatieve associaties alom. Vooral met lieden die zich ’s avonds lamzuipen en – neuken om overdag op het strand bij te komen en ’s avonds in herhaling te vervallen. Veertien dagen lang. Dat Samantha (Barbie) en Michael er bezig zijn een bar te openen, versterkte mijn onbehaaglijke Oh Oh Cherso-gevoel. Na de Gay Pride van Torremolinos (pridetorremolinos.com) ben ik echter om. Torremolinos is top als je weet waar je moet zijn. Bovendien zit Torremolinos als roze bestemming in de lift sinds het een nieuwe burgemeester heeft. Hij ging in overleg met de gemeente Madrid. De Madrileense gay wijk Chueca is beroemd. 

Torremolinos wil simpelweg het gay strand van Chueca worden. Dus wordt er hard samengewerkt en gepromoot om dat in de toekomst te bereiken. Inmiddels heeft de badplaats twee Gay Prides achter de rug. 

Met een bescheiden Gay Pride Parade en groot feest op het plein Nogalera met dj’s en live acts. Vrouwen deden het tijdens het feest dit jaar stukken beter dan vorig jaar. Verschillende vrouwelijke onderneemsters (hetero én gay) hebben zich verenigd om LBTI-dames duidelijk aanwezig te laten zijn. Tijdens de parade en in het uitgaansleven. Donna Pub (op Facebook) is nieuw en de enige uitgaansgelegenheid voor (vooral) dames in Torremolinos.  Het is elke vrijdag en zaterdag open. Albanta Teteria Pueblo Blanco (op Facebook) is een lieve tegenhanger voor een theetje of cocktail overdag. Plus aardige exposities. De bazin is totaal gayvriendelijk. 

Lees het uitgebreide verslag van vier dagen Málaga hier!

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden