TV-Tip: 'Gedeeld door drie'

Twee homoseksuele mannen, Maarten en Elliot hebben een grote kinderwens. Ze zoeken een vrouw die deze wens deelt en met hen een kindje wil opvoeden. Hoe maken ze deze keuze en op welke manier kijken ze naar de toekomst?

De zogeheten ‘roze ouders’ zijn in de Nederlandse samenleving in de minderheid. Naar hen wordt dikwijls met argusogen gekeken. Krijgen deze kinderen wel een goede opvoeding? En is het niet verwarrend voor het kind om meer dan twee ouders te hebben?

De film werd gemaakt door Evita Mac-Nack en Maxime de Vries. Mac-Nack komt uit een BAM-gezin, zij werd opgevoed door een bewust alleenstaande moeder. In haar jeugd heeft ze ervaren dat mensen zich veel zorgen maken over kinderen uit niet-traditionele gezinnen, terwijl dat in veel gevallen niet terecht is. Met deze film willen de makers laten zien hoe meerouderschap er in de praktijk uit kan zien.

Op de website van Meer dan Gewenst lezen we: Twee studentes van de School voor de Journalistiek maakten als eindexamen-opdracht een prachtige documentaire over een homostel dat op zoek gaat naar een single vrouw om in co-ouderschap een gezin mee te starten.

Maarten en Elliott (beiden 30) hadden al tien jaar een relatie en een grote kinderwens. Ze plaatsten een oproep op de website van Meer dan Gewenst op zoek naar iemand die samen met hen in co-ouderschap een gezin zou willen stichten.
De 38-jarige Kim reageerde op hun oproep, maar kwam in hun spam-box terecht. Gelukkig kwam haar mailtje toch boven drijven en ze spraken af. Ze hadden meteen een enorme klik. Kim had zich toen al opgegeven voor een speeddate bij Meer dan Gewenst. Ze is nog wel gegaan, maar na afloop wist ze het zeker: Maarten en Elliott zijn het!

In de documentaire Gedeeld Door Drie volgen Evita Mac-nack en Maxime de Vries het drietal op hun pad van kennismaking, het ja-woord en het opstellen en ondertekenen van het ouderschapsplan. Daarnaast legt Sara Coster in Gedeeld Door Drie uit hoe haar eigen gezin is ontstaan (zij co-oudert met een homostel en hun kinderen zijn al 10 en 11) en hoe het juridisch niet goed te regelen valt in Nederland tot nu toe.

Kijk 'Gedeeld door drie' vrijdag 15 september om 20.05 uur op NPO Cultura of online < klik hier.

Sara Coster is kinderwenscoach: "Ik ben heel blij met deze documentaire. Mensen in zowel binnen- als buitenland kunnen er wat aan hebben."

De makers, Maxime en Evita:

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden