52 wijnroutes in 20 landen

Ben je een wijnliefhebster die van reizen houdt, dan ben je gewaarschuwd. Met de nieuwe Lonely Planetgids over wijnroutes ben je voorlopig niet meer thuis. Ruim vijftig routes krijg je voorgeschoteld, wereldwijd. Dat je wijnlandgoederen gaat bezoeken is vanzelfsprekend. Ook dat je vele wijntjes gaat proeven. Maar dé bonus is dat je interessante mensen ontmoet en bovendien in prachtige gebieden bivakkeert.

Toegegeven, ik ben geen wijnkenner. Toch heb ik me likkebaardend vermaakt met dit boek. Duistere taal over malolactische gisting of beoordelingssystemen kwam ik gelukkig niet tegen. Per streek vertellen wijnboeren over hun passie: wijn maken. Hoe kwam het zover, zijn ze aan het experimenteren of volgen ze veelal de eeuwenoude methodes van hun wijnbouwende familie? Bij de namen van al die verschillende druivensoorten en –wijnen duizelde het me soms wel. Geen idee ook wat Franse wijnregels zijn, stereotype blockbusters of lichte, vrouwelijk aroma's (heb ik iets gemist?), maar soit! Kwestie van doorspoelen. Geen sommelier die het ziet. Toch liet deze Lonely Planetgids me uiteindelijk wat peinzend achter. Zijn 52 wijnroutes en 327 wijngaarden niet teveel van het goede? Waar moet een vrouw in hemelsnaam beginnen? Gelukkig springt een aantal wijnstreken er duidelijk uit.

Zwembadwijn uit Marokko 
Dat Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië puike wijnlanden zijn, wist ik al. Alleen kan ik daar op mijn 70e ook nog heen. De Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Argentinië trekken meer, maar over de écht niet doorsnee wijnlanden werd ik bij lezing toch het meest enthousiast. Van Georgië, Hongarije en Turkije tot Libanon en Chili, maar ook Engeland. Als je al iets van die contreien weet, dan laat de wijncultuur een bijzondere, soms onverwachte kant ervan zien. Islamitische landen met châteaux, ze bestáán. Zoals Marokko, waar ik veel vertoef. Nabij Meknes worden achter olijfbomen discreet fijne wijntjes geproduceerd. Net zoals de Feniciërs en de Romeinen dat duizenden jaren geleden al deden. Ook fijn: geen parkeerplaatsen met touringcars vol wijnproeftoeristen voor de deur. Bezoek op afspraak is het devies. Maar voor de 'zwembadwijn' die Château Roslane fabriceert, heb je dat vast over. Een rosé, een cabernet sauvignon die nét niet rijp wordt geoogst. Speciaal gemaakt voor vrouwen, met een roze etiket, een roze capsule en zelfs een roze kurk! Dames, wanneer vertrekken we?

Wijnboerinnen
Om bij vrouwen te blijven: een beetje irritant aan dit boek is wel dat voornamelijk wijnboeren aan het woord zijn. Hij is de vakman op de wijngaarde, 'zijn vrouw' (letterlijke tekst!) Susie, Estelle of Sharon doet andere dingen. Ze ontvangt de gasten heel hartelijk, runt de chic de friemel B&B of maakt het heerlijke eten klaar. Oftewel, een hoog aanrechtgehalte. Dat terwijl vrouwen in de wijnbouw in opkomst zijn. Misschien moeten we uit solidariteit toch maar naar de wijnboerinnen in de Verenigde Staten, Italië of Frankrijk gaan? Zoals pionier Cathy Corison in Napa Valley (Californië), Valentina Cubi in Veneto, nota bene een gepensioneerde schooljuffrouw met een ultramodern wijnbedrijf, en vigneronne Amandine Fabre-Cordin in Corbières (Languedoc). In Saint-Marcel d'Ardèche (Provence) runt zelfs een hele groep onconventionele wijnvrouwen de twee belangrijke domeinen. Het eerste wijnbedrijf Saladin maakt de gewaagde wijn Tralala!, een fruitige grenache rosé. Alleen een beetje jammer dat juist dit prikkelende dingetje onvindbaar is op zijn website. Bestaat het nog wel? Of is het zo exclusief dat je het echt alleen ter plekke kunt krijgen? Bij het tweede wijnbedrijf Mas de Libian is de vollere Khayyam, een op vat gerijpte grenache noir, ook helemaal voor ons. Hij is vernoemd naar een vermaarde Perzische dichter die zijn poëzie aan wijn en vrouwen opdroeg.

Hint hint
Ondanks deze kritische noten is deze wijnroutegids écht een aanrader. Want wat is beter dan wijn proeven op de plek waar hij gemaakt is? Niet dat die ijzerhoudende grond op domein Zus & Zo voor de leek iets toevoegt, maar de besneeuwde toppen van de Kaukasus en een kudde struisvogels natuurlijk wél. Of die lokale feesten, rond trendy foodies of een Mariabeeld vol druiven. Toch geven de verhalen voor mij de doorslag. Persoonlijke verhalen rond houten wijnvaten, of juist stalen kuipen, aardewerken kruiken of hightech 'eieren'. Inspirerende carrièreswitches en immigratie. Hartverwarmende kost tijdens het slobberen. Daarvan krijg je nooit genoeg. Zet deze wijngids daarom als hint op je verlanglijst voor je lief. Of beter: doe het cadeau aan jezelf.

Lonely Planet Wijnroutes. Ontdek de mooiste wijnstreken ter wereld. Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021566832. Prijs: € 25,-. Met fraaie foto's, gedetailleerde kaartjes en praktische informatie over aanvliegsteden, accommodatie, bezienswaardigheden en activiteiten naast het wijntouren.

Klik hier voor een voorproefje, en hier om het boek alvast te reserveren via Bol.com.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden