Demonstratie: EU, grijp in!

Draag ook bij: SMS RAINBOW naar 4333.

De Europese Unie moet in actie komen. Stop met de vervolging van LHBTI’ers in Egypte en Azerbeidzjan!

Dat was donderdagavond de belangrijkste boodschap tijdens de demonstratie die COC Nederland organiseerde op het Homomonument in Amsterdam.

'Er zijn vandaag ook acties in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Samen laten we een duidelijk geluid horen: EU, GRIJP IN! Grijp in, tegen de vervolging van LHBTI's in Egypte en Azerbeidzjan', lezen we op COC's eventpagina voor de demonstratie.

 

Directe aanleiding voor het protest was de arrestatie in Egypte van twee jongens die eind september tijdens een popconcert van de band Mashrou' Leila zwaaiden met de regenboogvlag. Het bleek de opmaat voor een razzia, waarbij tot nu toe zo’n zestig LHBTI’s zijn opgepakt. 

Bij de demonstratie op het Amsterdamse Homomonument waren op donderdag 19 oktober een kleine tweehonderd mensen aanwezig, schrijft COC Nederland in een persbericht.

In het Oost-Europese Azerbeidzjan zijn sinds half december ruim tachtig LHBTI’s opgepakt, gevangen gezet en gemarteld. De politie van Azerbeidzjan zou ook transvrouwen hebben kaalgeschoren.

"Dat de Europese Unie naar dit onrecht kijkt, er bij staat en zich hult in een oorverdovend stilzwijgen, is gewoonweg niet te verkroppen. Daarom zeg ik: EU, Grijp in!," aldus COC-voorzitter Tanja Ineke tijdens haar speech. Ze kreeg luidkeels bijval van de aanwezigen.

De EU bleef tot nu toe oorverdovend stil, ondanks herhaalde oproepen van de wereldwijde LHBTI-beweging om de vervolging te veroordelen. "Er moet direct een einde komen aan de aanval op onze gemeenschap", betoogt Nadia uit Egypte.

Het COC organiseerde de actie op verzoek van- en in samenwerking met LHBTI-activisten uit Azerbeidzjan en Egypte, in het bijzonder met The Alliance of Queer Egyptian Organizations. De presentatie op het Homomonument was in handen van de Amsterdamse LHBTI-mensenrechtenactivist Hans Verhoeven.

Activisme kost ook geld. Draag bij: SMS RAINBOW naar 4333.

Tekst en foto's: Karin van de Wiel

Persbericht COC Nederland

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden