Getuigen gezocht: Zoenende vrouwen mishandeld

Tijdens IDFA won Soares een prijs voor haar korte film I AM. "Ik heb in Amsterdam een hoogtepunt en een extreem dieptepunt meegemaakt".

Op maandagavond zijn de Braziliaanse Denise Kelm Soares (31) en de Spaanse Iso Luengo (24) mishandeld door een groep jongens. Ze stonden te zoenen in de Reguliersdwarsstraat. Plotseling kwam een groepje jongens op hen af. Soares werd in haar gezicht geslagen en viel op de grond. Luengo werd in haar buik geschopt.

"Voordat ik het wist lag ik bloedend op de grond," zegt Soares. "Ze riepen iets, maar ik verstond het niet. Verder kan ik me niet zoveel herinneren. Het waren twee of drie jongens, en ze waren in elk geval heel jong." De fysieke wonden vallen mee, maar Soares zegt dat ze er emotioneel stevige schade aan heeft overgehouden. "Ik durf niet meer 's nachts over straat." Ze was voor het eerst in Amsterdam en was nooit eerder in Europa. "Ik heb nog een bezoek aan onder andere Brussel en Wenen gepland, maar het liefst wil ik naar huis."

In Brazilië kent ze veel transgenders, lesbiënnes en homo's. "Thuis is er veel geweld tegen queers, in Amsterdam was ik juist heel ontspannen. Ik dacht dat dit soort dingen hier niet gebeuren." 

"Toen de jongens wegliepen moesten ze lachen. Ze lachten om ons terwijl ze wegrenden."

Politie Amsterdam is op zoek naar getuigen.

 

IDFA laat in een korte verklaring weten dat de organisatie geschokt is over de mishandeling. "Het festival dat al dertig jaar bestaat, heeft diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan en wil een podium bieden aan alle filmprofessionals wereldwijd, ongeacht hun ras, politieke overtuiging, seksuele voorkeur of religie."

Zij aan Zij besteedde uitgebreid aandacht aan IDFA dit jaar. Je las een interview met één van de programmeurs en tips over Sylvana, Queercore en Chavela Vargas.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden