Met tegenzin naar het kerstdiner?

"Ik heb niets met kerst, heb geen zin in kerstfeestjes en ga er dus ook niet heen. Mijn ouders, broer en zus gaan gelukkig totaal relaxed met de feestdagen om. Iedereen doet waar hij zin in heeft. De een zit in het buitenland, de ander voor de tv. Als het zo uitkomt, eet je stamppot bij elkaar. Vrijheid, blijheid. Bij mijn nieuwe vriendin in de familie betekent Kerstmis echter verplicht bij elkaar aanzitten. Samen eten en ook nog cadeautjes geven. Het levert stress op. Ook bij mijn vriendin. Die is het type 'ik-heb-eigenlijk-geen-zin-maar-ga-toch'. Ik snap daar niks van.

Ik overweeg nu rond de kerstdagen een huisje op de hei te huren. Toen ik dat vertelde, kreeg ik een huilbui over me heen. Hoe kon ik haar alleen naar de familie laten gaan? Het voelt als emotionele chantage. Wat zou jij doen?"

 

Wat is je boodschap?

'Door een huisje op de hei te huren, geef je je omgeving de boodschap: ik wil geen rekening houden met anderen, ik doe wat ik zelf wil. Als dat je opvatting is van samenleven met geliefden en familie, dan is dat de juiste boodschap. Maar als je erop rekent dat zij in andere gevallen ook wel eens rekening met jou houden, dan doe je er goed aan om naar een compromis te zoeken.' – Suzan

Duidelijkheid over verwachtingen

'Emotionele chantage is nooit een goede reden om iets wel of niet te doen. Daar word jij zeker niet blij van. Vier Kerstmis daarom dit keer

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden