Aangevallen om je geaardheid

We hebben gezien wat deze activisten kunnen bewerkstelligen met de weinige middelen die zij hebben. We hebben keer op keer gezien dat feministisch activisme werkt. Feministische activisten weten hoe ze mensen moeten mobiliseren en ze betrekken. Zij weten hoe ze publieke opinie kunnen veranderen. Zij kennen de oplossingen voor de problemen die zij ervaren.

Activiste Olena Shevchenko: 'Als je een mannelijk ogend meisje bent, of een transgender, dan word je in ons land zeker lastiggevallen op straat. Het grootste probleem, wat mij betreft, is het weinige begrip van mensenrechten. Zelfs de vertegenwoordiger van de Ombudsman in ons land denkt  dat LGBT-rights de rechten van anderen schaden. "Ik heb het recht om niet met jullie geconfronteerd te worden op straat, en als jullie gaan protesteren, dan schaad je dat recht," aldus de ombudsvrouw. Het komt er dus op neer dat ze vindt dat ze het recht heeft om iets niet te zien.' Het recht om je kop in het zand te steken?


Olena Shevchenko komt uit Oekraïne. Ze is mensenrechtenactivist, en haar initiatief Insight Ukraine wordt gesteund door Mama Cash. 'De essentie van het werk van Insight is, wat mij betreft, dat we een community-based organisatie zijn. We kunnen kleine veranderingen teweegbrengen, op beleidsniveau of in iemands leven. We bieden hulp waar dat nodig is. Mama Cash is onze belangrijkste financier.'

In Oekraïne worden lesbische vrouwen op straat opgejaagd en in elkaar geslagen door groepen agressieve mannen. 'Op safari gaan' noemen ze dat... Tot een aantal jaar geleden werden deze problemen niet serieus genomen en werd er niet ingegrepen. Olena liet het daar niet bij zitten. Samen met andere LHBTQI-activisten strijdt ze met de groep Insight voor gelijke rechten. Om de vrouwen weerbaar te maken tegen dit soort geweld organiseert ze trainingen.

Lees hier meer over Insight: zelfverdediging, een eerste stap richting veiligheid.

Mama Cash steunt Olena, en ruim 100 andere feministische groepen over de hele wereld.

'Het is moeilijk te zeggen of ik ooit echt besloten heb om activist te worden. Ik ben hier natuurlijk mee begonnen omdat ik zelf tot de doelgroep behoor. Ik heb dezelfde ervaringen, zoals homofobe ouders. Het leven duwt je in de richting waar je moet zijn', besluit Olena.

Feminisme wordt gestigmatiseerd, en degenen die zich hiermee bezighouden kunnen te maken krijgen met intimidatie en geweld. Vaak zijn de beschikbare financiële middelen minimaal, waardoor veel mensen nog steeds voltijd moeten werken naast hun activisme. En zelfs als er genoeg tijd is, is het organiseren lastig als er geen plaats is om samen te komen. Voor workshops en trainingen heb je middelen nodig; voor campagnes ook. En dan moet er nog een website opgezet en een domeinnaam gekocht worden, om je werk onder de aandacht te brengen.

De boodschap is duidelijk: feministisch activisme heeft geld nodig. Mensen zoals Olena, worden gedreven door noodzaak en passie, maar net als alle andere zaken moet feministisch activisme gevoed en gesteund worden om te groeien en haar volle potentie te bereiken. We hebben gezien wat deze activisten kunnen bewerkstelligen met de weinige middelen die zij hebben, ook als de ruimte om hun werk te doen steeds beperkter wordt. Zij hebben keer op keer laten zien dat feministisch activisme werkt. Feministische activisten weten hoe ze mensen moeten mobiliseren en ze betrekken. Zij weten hoe ze publieke opinie kunnen veranderen. Zij kennen de oplossingen voor de problemen die zij ervaren. 

Mama Cash steunt vrouwen, meiden, trans- en intersekspersonen die kritische vragen stellen bij het systeem, die hun stem laten horen en zich inzetten voor hun rechten. Mama Cash verstrekt subsidies, deelt kennis en introduceert de verschillende groepen aan elkaar en aan andere potentiële donoren. Het opbouwen van een beweging gebeurt niet zomaar, maar gaat over het zoeken van de verbinding. En het gaat zeker niet alleen werk voor experts, maar eerder een collectief proces waar jij deel van kan zijn!

 

Doe mee. Sluit je aan bij de beweging. Want feministisch activisme werkt.

 

Caroline Tensen reist naar Roemenië en Oekraïne om het werk te zien van Mama Cash. Ze ontmoet vrouwen, meiden en transgenders die met steun van Mama Cash opkomen voor hun rechten en vechten tegen onderdrukking en discriminatie. 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Hoop, ruzie en verlies

'Zij wist wanneer we moesten stoppen, dat talent heb ik nooit gehad.' Dorine (31) is verslaafd aan gokken, verloor haar vriendin en zit tot haar nek in de schulden.

Lees verder

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden